Ако БСП спечелят изборите, екс-министърът на финансите ще оглави лявото правителство

За мен Пламен Орешарски е безспорен фаворит за премиер. Аз ще отстоявам пред БСП, ако спечелим изборите, той да бъде нашият кандидат за министър-председател”. Това заяви в неделя лидерът на левицата Сергей Станишев.


Според него кандидатурата на Орешарски е съвсем логична, защото той е показал „изключително силни управленски качества, визия, реформаторство, отговорност, удвоил е фискалния резерв на държавата и наред с това е успявал да създаде условия за повишаване на доходите на хората”.


"360 хиляди работни места бяха създадени в България. Нямаше преса и душене на малкия и среден бизнес, нямаше монополизация в икономиката на сектори, където няма естествени монополи", аргументира се Станишев.

Лидерът на БСП посочи още, че Пламен Орешарски е „рационален и отговорен политик и държавник”, който е показал лоялност към БСП, независимо от това, че не е бил член на партията в най-трудния й период,

 

„Знаете, че от половин година отстоявам визията, че България след изборите, за да осъществи промяната, която й е необходима, трябва да има програмно правителство с широка парламентарна подкрепа, с много активен диалог с гражданското общество, което трябва да навлезе и да контролира процеса на вземане на решения от парламент, от правителство, от регулиращи органи. Затова заявих, че аз няма да бъда министър-председател дори и да спечелим изборите”, подчерта той и допълни, че начело на такова правителство трябва да застане фигура, която е обединяваща и има визия

 

„Аз ще работя с всички сили, за да спечелим доверието на хората и ако имаме този шанс Пламен Орешарски да бъде министър-председател, това да бъде едно успешно правителство за България. Ще има цялата ми подкрепа в това отношение", каза още Станишев.

 

Лидерът на БСП уточни, че вече е водил разговори с Пламен Орешарски, който обаче не се зарадвал, защото „ситуацията в страната е драматична”

 

ГЕРБ оставиха опоскана държава, хора в мизерия, човешкото достойнство е погазено, има епидемия от хора-факли, оставиха държавните институции разрушени. Орешарски е абсолютно наясно колко трудно ще бъде след изборите. Той не е човек, който се плаши. Вярвам, че би приел при условия на ясна политическа подкрепа и аз ще отстоявам пред БСП той да бъде нашата кандидатура", поясни Станишев.

 

Според него ще има и други кандидатури за министър-председател от БСП. 

 

Във вторник БСП ще одобри и своята предизборна платформа. В тази връзка Станишев подчерта, че в няколко принципни позиции на БСП влизат "запазване на ниското облагане в България, запазване на 10% ставка за корпоративния данък, запазване на 10% ставка за основната група български граждани, които плащат данъци и образно казано – "данък богатство". В тази криза хората, които имат високи доходи, трябва да покажат солидарност, смята лидерът на социалистите.

 

На въпрос – кой ще бъде финансов министър, ако БСП спечели изборите, Станишев обясни, че тук важната дума ще е на Орешарски като бивш финансов министър, стига да спечели доверието на хората като министър-председател.

 

ГЕРБ: Предложеното от Станишев – доказателство, че е недостоен за премиер

 

Междувременно, в специална позиция, разпространена за медиите, ГЕРБ обяви, че с предложението Пламен Орешарски да стане министър-председател при победа на БСП на изборите, Станишев се е самооценил като слаб и недостоен за премиер.