Според д-р Алексиев Георги Марков се е правил на интересенв болницата и това му коствало живота

Писателят Георги Марков не е убит, а е починал от сепсис, развил се след одраскване от котка, това обясни д-р Александър Алексиев за предаването „Всяка неделя” във връзка със смъртта на писателя-десидент Георги Марков.


Докторът обясни, че е бил потърсен от журналиста Ангелина Петрова, което го е попитала дали иска да разгледа документацията, с която разполага, и даде своето заключение по случая.


Той отхвърля версията със сачмата, тъй като няма начин да не се е видяла на рентгеновата снимка.


„Аз мисля, че е съвсем ясно съм разделил анализа си на две. Първото е протичането на заболяването - то е толкова букварно, че и един новозавършил лекар ще ви каже, че това е сепсис с фатален край заради забавеното лечение. По-нататък вече стават странните неща”,  обясни д-р Алексиев.


„Няма растителен токсин, който да предизвиква промени в кръвта и органите, каквито ги има при него”, допълни още лекарят.


Той поясни, че при приемането на Георги Марков в болницата диагнозата му е точна – сепсис, но след това взимат хемокултура и започват да го третират с разтворим аспирин:


„Ако някой влезе в болница и каже „котката ме одраска”, никой няма да започне с аспирин. Започва се със същата комбинация, която му е назначена 24 часа по-късно, което обаче е твърде късно.”


На въпрос дали Георги Марков не е премълчал, че котката му го е одраскала, д-р Алексиев заяви следното: 


Мисля, че Марков се е правил на интересен и това му е коствало живота. Моята работа беше да анализирам медицинските текстове, мотивите на Марков и на доктор Гауман вече не са моя работа.”


Д-р Александър Алексиев заключи, че за него от медицинска гледна точка няма загадка, а колкото до  филма за смъртта на Марков, за доктора „всичко това е изсмукано”.


Целия разговор гледайте във видеото.