Димитър Николов Стефанов държал "на заплата" половината съдии, прокурори и служители на ДАНС и ГДБОП

Няма "частен ГДБОП", ние казахме тази дума с цел да е по-лесно смилаемо от обществеността за какво става дума. Най-точно казано става въпрос за аналитично звено, което по принцип съществува и в големи корпорации, и в партии. Когато се занимава със стратегии, анализи и концепции за политика е нормално, но когато започне да се занимава със събиране на компромати, с разбиване на партии, с не толкова чистоплътни неща – не е хубаво”, обясни за предаването „Всяка неделя” Петър Якимов от Българска легия „Антимафия”.

 

Той обясни, че събраните доказателства се отнасят за последните три години и бе категоричен, че в подадения от Българска легия „Антимафия” сигнал има достатъчно доказателства, които да издържат пред съда.

 

„Ние не желаем да ги изнасяме на публиката, защото ако някой е недобронамерен, ще каже „те го изнасяха с цел да станат известни, разследването е компроментирано”, допълни Петър Якимов.

 

Той поясни, че т.нар. „частен ГДБОП” не е част от официалното звено.

 

Якимов подкрепи думите си с няколко записа. На първия запис се чува гласът на Ванко Анастасов, представен от Петър Якимов като „бивш разузнавач преди 90-та година и настоящ щастлив пенсионер, който работи за лицето Румен Николов и част от частния ГДБОП”.

 

На предоставените записи Ванко Анастасов обяснява, че Митко Стефанов държи „на заплата“ при себе си 50% от служителите на ГДБОП, на ДАНС, както и 50% от прокурорите и съдиите.  

 

По думите на Петър Якимов самият Анастасов е отговарял за неформалните контакти с ДАНС в структурата на „частния ГДБОП“. 

 

Говорителят на Българска легия „Антимафия” показа снимка на самия Митко Стефанов, както и снимка на къщите, използвани като офиси на т.нар. частен ГДБОП.

 

„Едната къща, по-малката, е собственост на Димитър Николов Стефанов, а другият имот е на неговия гуру – Румен Николов. Материалите, свързани с това аналитично звено са били носени там и ние го знаем със сигурност”, обясни Петър Якимов.

 

Димитър Николов Стефанов е в надзорния съвет на ЧЕЗ. Съпругата му – Татяна Николова, е общински съветник в София от ГЕРБ. Съветникът през 2009 г. на бившия депутат от ГЕРБ  Иван Божилов е бил Димитър Николов Стефанов. От десети месец 2009 г. Димитър Николов Стефанов е в надзорния съвет на ЧЕЗ. Най-малкото той е в конфликт на интереси, защото имаме основателни съмнения, че е лобирал за частни компании”, допълни Якимов.

 

Той беше категоричен, че няма нищо лично нито срещу Цветан Цветанов, нито срещу въпросния Димитър Николов Стефанов.

 

Повече гледайте във видеото, както и на Nova Play.