Не е изчислявано колко пари са нужни за здравеопазване, каза бившият здравен министър

„Реформа ще бъде методиката за финансиране на болниците въобще да я няма. Никога не е изчислявано колко пари са нужни за здравеопазването”. Това каза в студиото на „Здравей, България” бившият здравен министър Божидар Нанев. Той се обяви и за изясняване на финансите и ясна клинична картина в здравеопазването. 

 

Припомняме, че д-р Божидар Нанев бе министър от юли 2009 до март 2010 г., когато подава оставка заради противогрипния препарат, който държавата е купила. Обвиненията срещу него бяха за умишлено ощетяване на държавата с 2,5 млн.лв. заради сключване на договор с фирмата производител, а не с Националната здравна служба на Великобритания.  


Това обвинение беше умишлено и целенасочено. Това бе един донос, в който се казва, че в България не е имало грипна епидемия и че не е било необходимо да се купуват антивирусни препарати или ваксини като тези разходи не е трябвало да бъдат правени. Този сигнал не беше анонимен”, заяви Нанев по повод обвинението. 


Бившият министър коментира и начина, по който научава за обвиненията срещу себе си. По думите му той разбрал от Следствието, че е обвиняем в последния ден преди да подаде оставка. Точно тогава Божидар Нанев получава и призовка да се яви в съда в качеството си на обвиняем. 


„По време на делото всеки един факт в продължение на година беше разяснен и тазтълкуван. Резултатът бе следният: на първа инстанция категорично беше ясно, че няма никаква вина, на втора инстанция - по същия начин се отхвърли всякаква вина. Дори тогава прокуратурата се съгласи с мотивите на съда и не обжалва на трета инстанция. По закон нямам право да купя от Здравната служба на Великобритания, а само от регистриран търговец в България. Така и направих”, разясни той. 


Бившия министър отрече между него и бившия премиер Бойко Борисов да е имало напрежение в навечерието на това обвинение. 


Целия розговор гледайте във видеото.