Такова незачитане на закона като при Цветанов, не е имало и през комунизма, допълни тя

„Не мисля, че от тази проверка ще излезе нещо. Но ако подслушването е незаконно, това е ужасно за държавата", заяви в „Здравей, България” говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова.

 

Повод за изказването й стана докладът на лидера на "Коалиция за България" Сергей Станишев за неправомерно подслушвани хора от страна на вече бившия вътрешния министър Цветан Цветанов. Оказа се, че и нейното име фигурира в документа, наред до имената на политици и видни обществени личности.

 

"На първо чуване не звучи недостоверно, защото в тези четири години министър Цветанов нееднократно показваше, че той не зачита Конституцията и разделението на властите”, коментира Куцкова.

 

Цветанов си позволяваше да диктува присъди, какво да правят съдиите, да казва от името на прокуратурата, че внася обвинителен акт. Все сме виждали незачитане на закона, на Конституцията и на човешките права от управляващи, но това от Цветанов, аз за моя 56-годишен живот дори и по комунистическо време не съм виждала”, категорична бе Куцкова. В същото време обаче, тя заяви, че е поласкана да види името си в списъка. 


Съдия Куцкова цитира изследване, според което българският бизнес няма доверие в съдебната система и допълни, че „спазването на закона не е приоритет и сред гражданите”. 


Запитана дали припознава част от предложенията на гражданите, които излязоха да протестират по улиците, тя заяви: „Част от предложенията и исканията на протестиращите сме изразявали и ние, но под друга форма. Сред тях са гражданският контрол в правосъдието, както и участието на обществото при формиране на квотата на Висшия съдебен съвет”, поясни Куцкова. 


Целия разговор гледайте във видеото