Очакваното намаление в цената на парното и топлата вода в столицата е за 3,8%

Парното и топлата вода поевтиняват от днес. В Бургас и Плевен цената на парното и топлата вода падат с 6,5%. 4,9 на сто ще е намалението за Пловдив и Варна. В София очакванията са за 3,8% по-евтино парно.
 

Служителите на „Топлофикация” ще минат през всяка една абонатна станция на топлофицираните сгради в страната, за да отчетат топломера на място. По този начин няма да се наложи засичане на разпределите върху нашите радиатори. 
 

„Важно е гражданите да знаят, че в сграда етажна собственост има един търговски уред. Това е топломерът в абонатната станция. Той ще бъде отчетен от „Топлофикация”, така че те ще заплатят това, което е показал търговският уред в абонатната станция”, обясни Ася Ангелова - председател на Асоциация на топлинните счетоводители.


Тя допълни, че на първо число всеки месец служителите на „Топлофикация” минават и отчитат топломерите.


„Добре е да се знае, че тези стойности се запаметяват към полунощ на 1 април и днес ще бъде отчетено визуално от хората от топлофикационните дружества”, допълни още Ася Ангелова.


По правило отоплителният сезон приключва най-късно на 30 април. Въпреки това, ако има дългосрочна прогноза за затопляне на времето, топлоподаването в страната ще бъде прекратено. 


Ако все пак решим, че и в момента ни е достатъчно топло, можем да се обърнем с молба към „Топлофикация - София” и да помолим да бъде спряно топлоподаването към нашата сграда. За целта обаче трябва да имаме съгласието на всички съседи.


Близката среща с топлинните счетоводители също е неизбежна. Тя ще се случи в началото на май, веднага след края на отоплителния сезон, когато те ще дойдат, за да направят ежегодния си отчет.
 

Повече подробности по темата ще н америте във видеото.