30 на сто от хората няма да гласуват на предстоящия вот, показва проучване на „Алфа рисърч”

Разликата между ГЕРБ и БСП в нашето проучване е около 4%”, каза в предаването „Здравей, България” социологът Станислав Стоянов от „Алфа рисърч” на въпрос колко голяма е разликата между двете партии според най-новото социологическо проучване. 

 

Той допълни, че 55% от хората твърдо подкрепят протестите, а над 30% ги подкрепят по принцип. Малка част пък смятат, че няма повод за протести. 92% от анкетираните биха застанали зад икономическите искания на протестите, т.е. хората са обединени около това къде е проблемът.

 

„Но когато става въпрос за политическото решение на този проблем, започва разединяването и затова само 20% биха застанали зад политическите искания, такива каквито са ги чули, а те бяха много разнообразни”, каза Стоянов. 

 

Според него хората не са единни в мнението си как гражданите трябва да се включат в политиката. 55% биха подкрепили форми на граждански контрол. Около 20% пък биха подкрепили включването на гражданите във вече налични партии. Други 20% биха подкрепили създаването на гражданска партия, а 14% биха гласували за такава партия. 

 

„Това се отразява в готовността за гласуване. Едва 42% в момента казват, че са твърдо решили да участват в изборите. Имаме 28%, които се колебаят и 30%, които казват, че няма да гласуват”, каза той. Според него активността на изборите ще е около 50-60%, а може и по-малка

 

В проучването на „Медиана” разликата между ГЕРБ и БСП е много по-малка. „Няма съществена разлика, защото проучванията са правени по различно време”, каза социологът Кольо Колев.

 

Според него недоволството се е изляло на улицата, за да срита управлението и изгубило цел. Но то не е изчезнало.

 

По думите на социолога от агенция "Медиана" няма съществена промяна в доверието на хората към партиите. Според него резултатите, които "Алфа рисърч" получава, са очаквани. "Към момента има шанс Бойко Борисов и Волен Сидеров да ни повторят. Това се вижда от резултатите от проучването. В общи линии ГЕРБ и "Атака" са едно и също нещо, само че едното е малко по-цивилизовано. Те са като скачени видове. У нас има разочарование от лявото и дясното и отиване към крясъка - това са ГЕРБ и "Атака". Партиите, които не се придържат към този стил, губят - като например "Движение България на гражданите", посочи Колев.

 

Какво още казаха социолозите Станислав Стоянов и Кольо Колев гледайте във видеото.