Президентът прогнозира тежка политическа битка в периода 12 април - 12 май

Президентът Росен Плевнелиев похвали работата на служебното правителство и прогнозира тежка политическа битка преди вота. Това стана по време на официалната визита на държавния глава в Будапеща

 

Политическата ситуация в страната е била сред основните теми в разговорите му с унгарския президент Янош Адер. Държавните глави обсъдиха още членството на България в Шенген и битката с монополите в енергетиката.

 

След тържественото посрещане на Росен Плевнелиев в двореца Шандор, двете делегации се оттеглиха на пленарни разговори. След тях президентът изрази надежда веднага след изборите България да има ново правителство.

 

„Предстоят много тежки политически сблъсъци в периода 12 април - 12 май. Надявам се, че след като българският народ вземе своето мъдро решение и посочи със своя мъдър глас кои ще са печелившите на следващите избори, бързо да се състави правителство”, коментира президентът.

 

Само така държавата щяла да отговори на очакванията на хората за спешни реформи в енергетиката, образованието и здравеопазването, както и да изготви мерки срещу монополите, посочи Плевнелиев. 

 

От своя страна унгарският президент посъветва българското правителство да не позволява отново високи сметки за ток.

 

„Там, където пазарните условия влияят негативно върху жизненото равнище, държавата трябва да се намеси с мерки в полза на хората, обясни Янош Адер.

 

В двореца Шандор унгарският президент още веднъж декларира подкрепата на страната за членството на България в Шенген.

 

„Ние имаме една поговорка „Бавната вода – брегове подмива”. Колкото по-настоятелни сме, ще постигнем по-добри резултати”, коментира Янош Андер.

 

„Ако има проблем в България с Шенген – посочете го, ще го решим. Ако има проблеми с ромско нашествие от България и от Румъния в Шенген – посочете го, ще го решим. Но за съжаление, вътрешни проблеми предопределят подобни кампании срещу България, срещу които ние, разбира се, се борим”, отбеляза на свой ред българският президент.

 

Двете страни скрепиха и сътрудничеството си в областта на образованието и културата.