Това обяви председателят на Дружеството на психолозите в България

Има над 200 случая на опити за самоубийства от началото на годината. Това заяви в „Здравей, България” председателят на Дружеството на психолозите в България д-р Пламен Димитров. 

 

Сред причините, подтикващи хората да посегнат на живота си, той посочи емоционалната чувствителност, проблеми на развитието, свързани с реализацията на младите хора. 


Изказването му бе породено от статистика, според която България е на челно място в Европа по брой на реализирани самоубийства. Данните бяха оповестени от психолози на форума „Отворени врати на психологическите практики”. 


„България се забави изключително много в създаване на модерни, психосоциални услуги за обществото, които да са превантивна, буферна система. Наличната ни система не е ресурсно и кадрово обезпечена, за да гарантира скрининг, който трябва да се прави своевременно”, посочи д-р Димитров. 


Като рисков фактор за самоубийствата той посочи и лошите кредити. Поради тази причина д-р Димитров заяви, че е добре банките да предоставят безплатни консултации, финансови съвети и анализ на състоянието на домакинствата, които са попаднали във водовъртеж от проблеми. 


„Трябва да се започне с най-простото нещо и ние в продължение на три парламента предлагаме да се приемат проектозакони, в които професиите психотерапевт и психолог да станат регламентирани”, заяви още председателят на Дружеството на психолозите в България. 


Целия разговор гледайте във видеото.