На 5 април ще станат ясни номерата на бюлетините, които ще получат партиите и коалициите

63 партии са се регистрирали до момента в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите парламентарни избори. Това съобщи Ралица Негенцова, говорител на комисията.

 

Заявления за регистрации са подали осем коалиции от партии, които преди това са били регистрирани в ЦИК и в техните състави са включени 27 партии.

 

Отказана е регистрация на три политически партии, а на една партия искането е оставено без разглеждане. 

 

При четири партии след проверка на подписките им е установено липса на условието да имат поне 7 000 избиратели в подкрепа и с решение ЦИК е заличила тяхната регистрация. В комисията са постъпили жалби по три от решенията й за заличаване на регистрации. Те са от Българска национал-патриотична партия, Зелената партия и Партията на българските комунисти.

 

Постъпила е и жалба по отношение на отказ от регистрация от ПП "Реформа". След произнасянето по тези жалби от ВАС ЦИК ще даде окончателния брой регистрираните политически партии. 

 

Жребият за номерата на бюлетините, които ще получат партиите и коалициите, ще се проведе на 5 април в 11 часа, съобщи другият говорител на ЦИК Бисер Троянов.