Въпреки че списъците вече са отпечатани, актуализацията им продължава

Избирателните списъци са отпечатани в срок, а гражданите вече могат да проверят къде ще гласуват на 12 май чрез есемес или телефонно обаждане. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

 

При изпращане на ЕГН на номер 18429 за всички мобилни оператори, гражданите могат да проверят изборната секция, в която ще гласуват. Има осигурен и безплатен номер 080014726

 

Актуализацията на избирателните списъци обаче продължава. Главната дирекция ГРАО проверява статута на избирателите, които са на възраст над 100 години. 

 

Първоначалните данни сочеха, че над 100 години са 630 избиратели, но по данни на НОИ само 279 българи на такава възраст получават пенсия.

 

Тъй като покрай референдума за нов АЕЦ излязоха разлики за броя на избирателите и възникнаха съмнения за близо 800 000 фантоми в списъците, вицепремиерът обясни, че разликата идва от метода на преброяване. 

 

"Едните са чисто статистически данни и при тях методът е анкетен, тоест, всеки сам се преброява, докато националната база данни за населението и съответно избирателните списъци, които почиват на тази база се формират единствено и само на официални удостоверителни документи - актове за раждане, смъртни актове", обясни Екатерина Захариева.

 

Тече проверка и за избиратели от чужбина.