Реално погледнато, държавата дава пари за заетост, но не решава трайно проблема с безработицата

Както вече стана ясно, основната част в спешния пакет от социални мерки отива за заетост – 31 милиона от общо 41 милиона. Желанието на правителството е с тази сума да бъдат насърчени хората, които най-трудно намират работа – безработните младежи до 29 години, продължително безработните и безработните с увреждания.  


Практически и в момента има достатъчно програми за безработни. За 2013 г. държавата е заделила 73 млн. лева от бюджета за справяне с безработицата. С новите 31 млн. лева от спешния пакет, парите ще достигнат 104 млн. лева. Те ще бъдат разпределени основно в три програми - най-много ще влязат в програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост”, която е предвидена за 7 500 души. 2000 работни места ще се осигурят по програмата „Нова възможност за заетост”. Тя е насочена към хората, загубили препитанието си заради закрити работни места. За безработните с трайни увреждания е отделена субсидия за около 600 души.


При програмата „От социални помощи към заетост” работодатели най-често са общините и заетостта по правило е само за определен срок - например, озеленяване или ремонтни дейности. Другите две програми са по-дългосрочни. Данните на Агенцията по заетостта обаче са категорични - едва 10% от хората остават на работа, след изтичане на периода, за който държавата плаща.


Това означава, че държавата дава пари за заетост, но не решава трайно проблема с безработицата


Повече по темата гледайте във видеото.