Росен Плевнелиев даде ясен знак, че няма да променя Закона за публичност на имуществото

Президентът Росен Плевнелиев призова работодателските организации да се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество и да подновят диалога по приоритетните теми. 


Държавният глава, който завърши официалното си посещение в Унгария, даде ясен знак, че няма да променя закона, който стана повод за оттеглянето на бизнеса от Тристранката.


Президентът обвини работодателите, че не са посочили критиките си по закона, който ги задължава да декларират доходите и имуществото си пред Сметната палата, още докато е обсъждан в парламента. Именно това изискване стана повод за излизането им от диалога с държавата и синдикатите. 


Защо трябваше да чакат толкова много време работодателските организации, както и други организации в България и не реагираха, когато законът се разглеждаше в парламента? Неправителствените организации реагираха навреме и те успяха да посочат ясно проблеми, които те видяха и които бяха отстранени”, коментира президентът. 


Според Плевнелиев изход от недоволството на бизнеса може да се търси или от следващия парламент, или от Конституционния съд, но не и от служебния кабинет. Затова призова работодателите да постъпят отговорно и да подновят диалога по решаването на важните проблеми за хората. 


Призовавам към национално отговорно поведение и в този случай. Работодателите могат и трябва да работят заедно със служебното правителство, защото има спешни мерки, които се нуждаят от нашето общо одобрение”, категоричен бе държавният глава.


Сред тях Росен Плевнелиев посочи изготвяне на закони за иновациите, за средното професионално образование, за работата на енергийния регулатор, както и мерки срещу енергийните монополи.


„Няколко пакета със законопроекти служебното правителство ще свърши. Някои много важни реформи бяха отложени – има много работа за вършене от първия ден. По-малко противопоставяне - повече национално отговорна работа, заключи президентът.