От 15 април ще можем да използваме електронното си здравно досие с универсален код за достъп

От 15 април ще можем да използваме електронното си здравно досие с универсален код за достъп. С новата услуга в интернет ще можем да избираме личен лекар, да проверяваме епикризите си или да се информираме за пациентските си права. За да използваме досието не е необходимо да сме здравноосигурени.

 

Досега информационната система на НЗОК беше достъпна само с електронен подпис, събираше данни единствено за дейности, заплащани от фонда, а информацията се обновяваше за месец. 

 

Идеята е занапред всички прегледи, изследвания и промени в здравословното ни състояние да се отразяват в реално време. Освен това ще получаваме известия по имейл и по есемес за извършените дейности, както и за профилактиката, която ни се полага. 

 

По-нататък ще можем да си избираме и личен лекар онлайн. 

 

Всички услуги ще са достъпни от сайта на НЗОК, освен с електронен подпис, вече и с код от 10 символа, който ще се издава безплатно. 

 

Ще можем да получим код във всяка районна каса. Заявлението за издаване и получаването стават лично. Децата до 18 години нямат собствен профил, а информацията за тях може да се види през профила на родител или настойник. 

 

От Касата обещават, че предстои да внедрят и електронна рецепта, но за това е нужно всички изпълнители на медицински дейности да се отчитат онлайн. 

 

Болниците ще трябва да започнат да въвеждат информация всекидневно от началото на май. Ако не го правят, НЗОК няма да плаща изработените от тях дейности.