В началото на следващата седмица партията ще представи цялостната си предизборна платформа

„Не се отказваме от премахването на плоския данък. Говорим за цялостна реформа на подоходното облагане. Ще запазим 10-процентния корпоративен данък, както и 10-процентната ставка за хората”, каза в предаването „Здравей, България” лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

Според него не е справедливо човек с доходи от 10 хиляди лева да плаща същата ставка, както един учител и лекар. „Трябва да се премине към семейното подоходно облагане. Няма да има натоварване и несправедливост, но трябва да има и солидарност от страна на по-заможните”, каза Станишев. Той съобщи, че в началото на следващата седмица ще представят цялостната си платформа и всички подробности. 

 

По отношение на пенсионирането Станишев каза, че "червените" ще възстановят швейцарското правило за индексиране на пенсиите. „Ще върнем швейцарското правило, защото ГЕРБ бъркаха в джоба на бедните и на майките, за да кърпят дупки в бюджета и въпреки това сметката от управлението им е на минус 9 милиарда лева”, каза лидерът на БСП. Той подчерта, че четвърта година не се актуализират парите за майките. „Това не може да продължава по този начин и ние смятаме да го променим”, каза лидерът на левицата.

 

На въпрос откъде ще вземат пари за всички хора със социални проблеми, той отговори, че точно затова е предложил Пламен Орешарски за министър-председател. „Не обещаваме, че ще изпълним неща, които са нереализуеми. Ситуацията е тежка”, каза социалистът и допълни, че е възможно при ясна политика да се създадат условия за нови 250 хиляди работни места.

 

„Имаме ясен план за действие за първите 100 дни, за първата една година и за целия мандат”, категоричен беше Станишев. Сред спешните мерки са разделяне на цената на тока на три различни тарифи, за да се облекчат най-бедните. „Чудеса не могат да се случат. Незабавно обаче трябва да се спре рекетът върху бизнеса”, категоричен е Станишев.

 

По думите му дребният и средният бизнес са на колене и затова има такава безработица. „Трябва монополите да се ограничат, да се прекрати изкуствената монополизация. Трябва да има сериозна инвестиционна политика в подкрепа на дребния и среден бизнес, защото икономиката ни е спряла”, допълни той.

 

На въпрос защо БСП не увеличава подкрепата си, той каза, че хората трябва да разберат, че на изборите не могат да си играят със съдбата си. „Една от причините е тоталното медийно промиване на мозъците”, каза лидерът на левицата. „Ние не ламтим за власт, а искаме промяна – справедливост за хората и икономиката”, добави той. 

 

Според него България има нужда от друг тип правителство, а не от тясно партийно правителство. Затова и той не се е кандидатирал за премиер, въпреки че имал качествата за това. 

 

По темата за анонимния сигнал за подслушванията бившият министър-председател каза, че има доста злоупотреби със СРС-та. „Когато прочетох този сигнал, се стреснах, защото има посочени имена и конкретна техника как е ставало подслушването”, подчерта Станишев.

 

Цялото интервю със Сергей Станишев гледайте във видеото.