Експертът обвини президента Росен Плевнелиев, че подкрепя енергийната мафия

Енергийната система всеки момент ще колабира”, каза в студиото на „Здравей, България” енергийният експерт Стефан Гамизов. По думите му това е въпрос на дни и седмици. 

 

„Това не значи, че хората ще останат без ток или ще има режим на тока. Това значи, че Националната електрическа компания (НЕК) ще се устреми много бързо към фактически фалит”, обясни експертът. По думите му това ще доведе до вдигане цените на тока от страна на следващото правителство или до взимане на кредити, за спасяването на НЕК.

 

"В момента нещата изглеждат така, като че ли прокуратурата се опитва да потули нещата. Не може за два месеца да бъдат разследвани престъпления, извършвани от повече от 10 години. Вчерашният доклад с резултатите от проверките в енергетиката е само началото на разкриване на огромните злоупотреби”, коментира Гамизов. 

 

Той каза, че на него не му е ясно дали е образувано предварително производство, или какво. „Много сме далеч от истината, но и това е някакъв напредък, защото за първи път имаме признание от съдебната система за злоупотребите. В тези измами са замесени международни корпорации. Ако са замесени американски компании, нашата прокуратура трябва да се обърне към ФБР с молба за съвместно разследване”, каза той и допълни, че трябва да бъде замесен и Скотланд ярд, защото в енергийната мафия има замесен и влиятелен британец. Това е шефът на AES Питър Литгоу. „Знам какво е вършил в България, но не е редно да го кажа в ефир”, добави Гамизов. 

 

„По-страшното е, че имаме президент - Росен Плевнелиев, който е директно замесен в част от въпросните неща. Той подкрепя енергийната мафия. Не е ясно и какво ще бъде следващото правителство. Затова се опасявам, че злоупотребите ще продължат да бъдат прикривани", смята енергийният експерт. Според него обаче тези неща не е възможно да бъдат прикрити и призова хората, които ги правят, да спрат.

 

Какво общо има президентът Росен Плевнелиев с високите сметки за ток според Стефан Гамизов гледайте във видеото.