Инициатор на идеята е Асоциация „Прозрачност без граници”

Водещите политически сили подписаха обществен договор за провеждане на свободни, честни и демократични избори. Документът бе парафиран от представителите на ГЕРБ Цветан Цветанов, на БСП Михаил Миков, на ДПС Четин Казак, на ДСБ Екатерина Михайлова и на СДС Емил Кабаиванов.

 

Под договора подписите си сложиха още редица политически формации, сред които Българският земеделски съюз, РЗС, Българска социалдемократична партия. На срещата нямаше представители само на „Атака”.

 

„Целта е да се гарантира създаване на легитимно Народно събрание, представляващо интересите и целите на българските граждани”, обясни политологът Огнян Минчев в качеството си на представител на Управителния съвет на Асоциация „Прозрачност без граници”, инициирала подписването на договора.

 

За да може това, което днес правим тук, да бъде посрещнато с доверие, всеки от нас трябва да спести тази доза демагогика и лицемерие, която се наложи в политиката”, каза след подписването социалистът Михаил Миков. 

 

Надяваме се институциите, въвлечени пряко в изборния процес, да бъдат на висотата, очаквана от обществото. И да няма внушения, че изборите са обречени да се проведат лошо и резултатите са предречени”, коментира Четин Казак.