Винпром Пещера грабна три златни ритона и 18 медала в почти всички категории

Винпром Пещера припомни, че е безспорен лидер в производството на вино и високоалкохолни напитки по време на тазгодишната Винария. 

 

Компанията си тръгва с пълен набор признания и отличия от поредния международен конкурс, но този път състоящ се в България – Винария 2013 г. На церемонията в сряда, позната като „Нощта на Златния ритон” или „Бал на виното” в пловдивския панаир, серията на винпрома Domaine Peshtera, си тръгна с три от общо шест статуетки Златен ритон, ежегодно полагащи се на брашна за най-високи постижения в производството на качествено вино с отлични показатели. 

 

Това е прецедент в 21-годишната история на Винария. Половината от най-високите призове да отидат в един производител, в една серия, е невиждан фурор, коментират от сектора. 

 

Винпром Пещера вчера бе спрягана за един от сериозните претенденти за Златен ритон, особено след като председателят на Националната лозаро-винарска камара, Пламен Моллов сподели, че експертното международно жури е присъдило всички шест Златни ритона на български вина от общо 340 от 13 страни. 

 

„Признаваме, че тазгодишните постижения на вината ни надминават дори нашите нескромни очаквания. Когато представихме марката си през 2012 г. за първи път на Винария тя бе отличена със Златен ритон. От тогава до сега развихме серията с още няколко първокласни сорта и очаквахме да получим много похвали, но не и да създадем прецедент в историята на конкурса”, коментира изпълнителният директор на компанията Иван Папазов. 

 

Признанията за вината на Винпром Пещера обаче не са просто късмет, а са резултат от много усилия и инвестиции. През септември 2012 г. компанията откри най-съвременната изба на Балканите, ситуирана насред хиляди декара лозови масиви в гр. Съединение. 

 

През изминалия сезон там бяха преработени над 36 000 тона грозде и произведени над 12,5 млн. литра вина от реколта 2012-2013 г. В проектирането и изграждането й са инвестирани над 4,4 млн. лв., а генератор на проекта е първият екип от експерти по научно-развойната дейност. 

 

Най-напредналата в технологичен план изба разполага с уникална за страната ни техническа база и е оборудвана по последните световни стандарти за сектора. В нея се намира и най-модерната лаборатория за качествен контрол на всеки процес от производството на вина. 

 

Но колкото и големи да са успехите за вината, те са част от общия брой признания за цялостното производство на компанията от конкурса, оценяван със слепи дегустации от родни и чуждестранни дегустатори.

 

Общо с 18 медала бяха оценени различните продукти на Винпром Пещера, сред които серията Пещерска – Гроздова, Отлежала, Специална и Селекция. От 2004 до 2013 г. Пещерска има спечелени близо 20 златни медала от Винария и множество отличия от международни конкурси. За този период тя е преборила по вкусови и качествени показатели над 750 ракиени проби на близо 45 родни и чуждестранни винзавода, които през годините са взимали участие в надпреварата у нас. 

 

Сред носителите на медали са и уискито на Винпром Пещера - Black Ram и Black Ram 12 г., Мента и Мастика Пещера, водките на компанията.  

 

Платена публикация