Зелената енергия е най-скъпа, но ще бъде по-евтина за децата ни, твърдят в отрасъла

От Българската фотоволтаична асоциация излязоха с протестно писмо срещу решението за временно спиране на „зелените” централи по искане на енергийния системен оператор. Ситуацията доведе до промяна в енергийния микс и намаляване дела на АЕЦ „Козлодуй”, възобновяемите енергоизточници и въглищните централи. За ВЕИ сектора промяната означава да бъдат изключени 40% от мощностите.

 

Системата е в колапс, потреблението е спаднало, няма достатъчен износ, вътрешният пазар е свит поради кризата. На този фон какви са желанията на занимаващите се с производство на зелена енергия – отговор дадоха двама представители на отрасъла в студиото на „Часът на Милен Цветков”.

 

„Искаме т.нар. експерти, които доведоха до колапс българската енергийна система, наистина да поемат отговорност”, каза Меглена Русинова, изпълнителен директор на две фотоволтаични централи и член на БФА. По думите й административни пречки стоят в основата на спрения износ, а не липса на пазар. „Зелената енергия се ползва с приоритет. Нашето право на достъп до електроенергийната система е гарантирано от няколко евро директиви и норми в българското законодателство”, отбеляза тя.

 

Владимир Еличков, управляващ съдружник в „Солар Вижън” ООД и член на Управителния съвет на БФА, призна, че ако се гледа моментното състояние и сравнението е в номинал, зелената енергия наистина е най-скъпа у нас в момента. Това обаче е така, защото в сметките, които получаваме, не са отчетени например разходите за изграждането на ядрената централа, които сме платили с данъците си през годините. По думите му, ако днешното поколение плати за еко мощностите, енергията от тях ще бъде по-евтина за бъдещите поколения българи.

 

Целия разговор с представителите на ВЕИ сектора гледайте във видеото.