Намаленото производство на ток притесни миньорите

Намаленото производство на ток притесни миньорите. Причината е, че те и в момента не работят на пълния си капацитет. Работата при тях намаля след изискването за произвеждане на повече ток от възобновяеми източници. 

 

Това доведе и до принудителни отпуски на хиляди работници в много от мините в страната. Заради намаления обем на работа в мини „Марица – изток” в момента 1500 миньори са в принудителен отпуск. 

 

Рудниците работят на две смени, останалите две са в почивка. 

 

Миньорските синдикати се притесняват, че остават без работа и настояват за спешни мерки от служебното правителство. В противен случай заплашиха с гражданско неподчинение.

 

„Или се стягайте и взимайте решения, или не ни остава друг начин освен да се борим, а ние знаем как да го правим”, заплаши лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

 

„Обстановката е взривоопасна”, предупреди Валентин Вълчев от КНСБ.

 

„Въгледобивът в България и топлоелектрическите централи са гръбнакът на енергетиката. Ако допуснем той да бъде прекършен, нещата ще изглеждат по съвсем различен начин”, заяви Владимир Топалов от КТ „Подкрепа”. 

 

В Перник много семейства са притеснени от ситуацията. Въгледобивът там изхранва пряко над 1000 души. В същото време други 5000 са заети в свързаните производства.

 

Синдикатите настояват Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да изпълни обещанието си отпреди месец, че няма да има промяна в натовареността на мините и централите.