Това твърди бившият фелдшер Денчо Станев

В социалния дом в Твърдица живеят общо 220 мъже с психически отклонения и умствена изостаналост. Според бившия фелдшер Денчо Станев върху някои от тях е упражнявано насилие.

 

Всичко започва от един колет, който е изпратен на живеещ в дома от неговите близки. Денчо Станев разказа пред „Здравей, България”, че пратките не се дават на хората, защото много бързо се разграбват от останалите обитатели на дома. Това обаче ядосва мъжа и той напада социалния работник и Кольо Колев, началник на дома.

 

Бившият фелдшер обвини Колев в садистична жестокост, тъй като е оковал с белезници за парното болния мъж, забранил е да му се окаже медицинска помощ. „Три дни не му е давана храна и вода”, каза Станев и допълни, че пациентът има травма на гръдния кош, отоци и синини по тялото, както и две счупени ребра.

 

„Това не отговаря на истината”, каза началникът на дома. Той призна обаче, че болният мъж е бил окован за парното с белезници. На въпрос защо се действа така, той каза, че нямат друга възможност. „Там няма да прояви агресия към пациентите и персонала на дома”, добави Колев. Той отрече твърдението, че не му е оказана медицинска помощ.

 

По думите на фелдшера Денчо Станев мъжете в дома са използвани и за тежка физическа работа по изкопните работи при авария на канализацията до блока на шефа на дома.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.