Това е мнението на журналиста Петя Владимирова по повод разпита на Борис Митов в прокуратурата

В петък журналистът Борис Митов бе извикан в прокуратурата. Повод бе неговата статия „Българският Уотъргейт. А кой ще проверява проверяващите?”, придружена от документи, уличаващи висши магистрати в нарушение на правилата за използване на СРС. По време на първият разпит прокурорът е настоявал да научи източниците на журналиста, което е в разрез с журналистическата етика и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която гарантира правото на журналистите да запазват в тайна своите източници.


В понеделник, 8 април, Митов отново бе извикан в прокуратурата. Този път той бе придружен от свои колеги, които организираха протест в негова защита. Част от тях коментираха случая.


Текстът, който аз публикувах, не съдържа нито един нов факт или обстоятелство. Всичко това е писано в много медии в продължение на месеци наред, докато течеше делото срещу срещу Цонев, Сантиров и Попов”, коментира самият Борис Митов и предположи, че реакцията на прокуратурата може да се тълкува и като „особено притеснителен опит за изместване на центъра на вниманието от проблемите, които са свързани с дейността на Роман Василев, към това, че имало разгласяване на държавна тайна”.


Журналистът поясни, че няма как да става въпрос за разгласяване на държавна тайна, тъй като съдебният състав по делото е разсекретил всички писмени доказателство още в началото на процеса.


Според журналиста Мирела Веселинова прокуратурата генерира престъпления, а след това отказва да си ги разследва. 


„Проблемът, който постави Борис Митов бе много ясен - защо никой не разследва зам.-градския прокурор, за когото се твърди, че е извършил законно нарушение. Тази прокуратура не само, че не преследва престъпниците, но преследва журналисти, когато се опитат да напишат, че прокуратурата не преследва престъпниците. Това е много страшно”, допълни още тя. 


„В България да те извикат по този начин – това е вид манталитет”, на мнение е журналистът Иво Инджев.

 

Прокуратурата се активира винаги, когато се изнасят нейните недъзи, пороци и особено нейните зависимости и обвързаности. В случая се реагира, защото са изнесени несъобразените със закона действия на един прокурор, който в момента е натоварен със свръх важна мисия - Роман Василиев е определен да бъде оперативният ръководител на проверката по сигнала на Станишев”, обясни журналистът Петя Владимирова.


По нейни думи, прокурорът Роман Василев не би трябвало да бъде оперативен ръководител на такава проверка, защото самият той би трябвало да бъде проверен за действията си именно по делото срещу Цонев, по което било работено „много непрофесионално”.


Имало ли е отправени заплахи срещу журналиста Борис Митов – гледайте във видеото.