Историята на детето с ампутирани пръсти трогна българите

Петгодишно дете от Враца е зверски малтретирано от родителите си. Наложила се е ампутация на пръсти на крачетата му заради опасност от гангрена. Момченцето е с множество рани по цялото тяло, но най-сериозно е било удряно по ходилата.

 

Това  момченце трябва да наречем с измислено име, но историята му е съвсем истинска. Цецко е на 5 години, но тежи колкото 3-годишен. 

 

„Абсолютно недохранено. То просто в отделението не може да се наяде. За ласки и за внимание пък да не говорим! То не обича да бъде само. Към всеки е отворено за контакти. Мисля, че това дете при едни, попаднало в едни добри условия, може да излезе нещо от него”, обясни лекуващият го лекар д-р Емилиян Кюркчийски. 

 

Малчуганът е приет в болницата в изключително тежко състояние – с инфекция от рани по крачетата и измръзнало. Социалните работници твърдят, че детето само си казало, че е малтретирано от майката, от бащата, че е държано гладно и е връзвано. Момченцето вече е извеждано от семейната среда, но е върнато в края на месец декември. Състоянието му разплаква и лекарите, и сестрите, болните, социалните работници. 

 

Според майката децата се биели помежду си. Не е виждала сина си след операцията. Затова пък целият екип на врачанската болница се стараят да му дадат онази топлина, която напомня за дом. От съдбата му изглежда са трогнати всички. 

 

Лекарите се стараят да го задържат и се надяват да се намери приемно семейство, където то би могло да се възстанови, защото не искат всичкото това да се повтори.

 

Ще отнемат ли правата на родителите?Възможно е родителските права на родителите да бъдат отнети. Това каза по телефона за Нова ТВ председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. Той отбеляза, че това не е първият случай за насилие на дете в това семейство. По думите му социалните работници вече са работили за реинтеграция на детето, което вече е било изведено веднъж от семейството. „Това е втори такъв случай и може да се стигне или до ограничаване, или до отнемане на родителски права.”

 

Каменов добави, че проверка ще установи дали действията на социалните служби по случая са били адекватни. Имало е начин това насилие да бъде предотвратено, смята председателят на Държавната агенция за закрила на детето. „Надявам се прокуратурата да повдигне обвинение спрямо насилника, довел детето до това тежко състояние”, допълни той.

 

Всички, които искат да помогнат, могат на първо време да изпращат дарения и играчки в болницата във Враца, където е настанено детето, а впоследствие до приемното семейство, ако то бъде настанено в такова, каза още Каменов. За миналата година има 2 157 случая на насилие над деца, като 73% от тях са у дома, отбеляза той.

 

Повече по темата гледайте във видеото. 


Репортер: Румяна Попова