Това увери в "Здравей, България" енергийният министър Асен Василев

Има резерви, така че токът да не поскъпва от 1 юли, увери в "Здравей, България" служебният енергиен министър Асен Василев.

 

"Противник съм на диференцираното разпределение на цената на тока, тъй като това отваря възможността да се краде”, обясни той.

 

По повод проверката на Еврокомисията министърът посочи, че очаква тя да даде реалистичен поглед какво се случва в енергетиката като икономически взаимоотношения, както и „преглед на договорите, които имаме, за да се види доколко те съответстват на европейското законодателство. Имаме такива съмнения, наши юристи ги гледат, но трябва и Европейската комисия да се произнесе”.  Той обаче отказа да уточни за кои договори става въпрос. 


Василев подчерта, че е важно да се видят къде точно са изкривените взаимоотношения, защото „ако те се оправят, ще се открият доста големи резерви в системата, за да не се стигне до увеличение на тока”, посочи още той. 


По думите му върви вътрешна проверка на част от фотоволтаиците в страната. Оказало се, че някои от централите „за февруари са работили със слънцегреене 32 часа в денонощието”. Асен Василев посочи още, че „ВЕИ не използват енергия при производството на ток. Само че енергията, която е вложена, за да се произведе самият панел, в много случаи е повече от енергията, която този панел ще произведе по време на целия си живот. Инсталационната стойност на панелите е изключително висока. Затова Европа прие директива да се дават допълнителни стимули за ВЕИ”, допълни енергийният министър. 


Василев даде пример с някои европейски страни, където тези стимули са намалени. „В Германия намалиха стимулите с 30 %, Испания дължи около 15 млрд. евро към техните ЕРП-та за неизплатени стимули, в Чехия въведоха висок данък върху ВЕИ”. 


По повод идеята за специален фонд, който да компенсира цените на електроенергията от ВЕИ, Василев заяви, че това е един от вариантите, който не бива да бъде отхвърлян. 

 

Прогнозното намаление в цената на тока Асен Василев коментира с думите: „Това е излишна мярка, която ще доведе до изкривяване на пазара и отново ще влезем в хаос в системата”. 


Василев изтъкна, че се работи изключително спокойно, тъй като няма натиск вътре в правителството. 


Относно някои идеи за намаление на данъчната ставка – отпадане на плоския данък за физическите лица и нулева ставка за хората с минимална заплата, икономическия министър коментира, че ако се въведат тази данъци, трябва да се осигури много добър контрол на събираемостта на парите от данъкоплатците. 

 

Премиерът Марин Райков е разпоредил да бъде извършена проверка в Електроенергийния системен оператор. Инспекторатът на Министерския съвет и на Агенцията за държавна финансова инспекция ще проверяват защо скъпият ток се изкупува приоритетно, а не евтиния.


Целия разговор гледайте във видеото.