Оказа се, че бившият културен министър има интересна страст – събирането на стари ключове

Дал съм мъжка дума на премиера Борисов, че ще работя за него. Мислех, че работих честно и почтено. Но съм му дал дума, че докато не приключат изборите, аз няма да го изоставя и ще му помагам”. Това заяви бившият министър на културата Вежди Рашидов за „Здравей, България”. С тези думи Рашидов коментира факта, че името му фигурира на трето място в листата на ГЕРБ в Пловдив. 

 

В момента Рашидов прекарва по-голяма част от времето си в своето ателие, където се занимава с изработката на дамска глава. „Още не бих казал, че имам достатъчно свободно време, откакто не съм министър, но бавно трябва да вляза в този ритъм. За много неща не ми стига времето”, обясни още той.


Бившият културен министър се похвали, че голяма част от творбите му не са в България. „Имах изложба миналата година в Япония. А след това имах изложба и в Париж”. 


Интересна композиция в ателието на бившия министър бяха окачените на стената различни по големина ключове. „Ключовете са моя стара страст. Събирам ги и съм решил да закача едни от старите ключове на стената”, поясни Рашидов. 


На въпрос дали е успял като човек на изкуството да открие ключа към политиката, Рашидов отговори: „Аз не знам защо още делим политиката от реалния живот. В политиката човек трябва да върши конкретна работа в името на по-глобалните неща. Не се занимавах само с моето ателие, а с много ателиета, с много театри, кина и читалища”. 


„Здравей, България” се запозна и с друга страст на бившия министър. Той показа уникална картинна галерия, която краси дома му. В кабинета си пък държи снимки с паметни за него моменти. Сред тях са срещите му с папата, с Руския патриарх, Вселенския патриарх, и още с много писатели, поети и хора на изкуството. 


Какво още сподели Рашидов за политиката и изкуството гледайте във видеото.