Несъгласна със съда се оказа и прокуратурата, която обжалва решението

Животновъдите са готови на протест. Те са недоволни от решението на Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на Наредбата за разделно производство на продукти само от мляко и такива, в които има растителни мазнини. Несъгласна със съда се оказа и прокуратурата, която обжалва решението. Това означава, че правилата  остават в сила, до окончателно решение на съда.  


„Ние сме в готовност да излезем на протест, ако спре диалогът до  днешна дата”, заяви по-рано днес Танчо Колев от Сдружение на млеко- и месопреработвателите.  


Към днешна дата обаче, диалог имаше. Земеделският министър обясни, че наредбата е в полза и на потребителите, и на производителите. Но има нужда и от промени. Същата теза подкрепи и Танчо Колев, според когото в наредбата има положения, които не удовлетворяват никого.


Министър Станков застана зад забраната за производство на двата вида продукти в едно предприятие. 


„На мен ми се струва, че трябва да се работи целогодишно с чисти продукти. Такива смени не ми се виждат целесъобразни”, коментира той.


От своя страна животновъдите предлагат мандри да се наричат само местата, в които растителните мазнини нямат място. А който произвежда имитиращи продукти, да се облага с допълнителен данък. 


Животновъдите призоваха за подкрепа и Министерския съвет. Той може също да обжалва решението. Крайният срок за това изтича след седмица.