Кой и как може да увеличи заплатите и пенсиите на българите?

Ако в краткосрочен план си позволим финансова дестабилизация, с идеята, че така рязко могат да се повишат доходите през преразпределението на държавата, след това много бързо се стига до рязко обедняване на хората. Това заяви за „Здравей, България” бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов от ГЕРБ по време на първия предизборен дебат в студиото на тема социална политика и доходи.


Горанов поясни, че финансовата дисциплина и отпускането на коланите не се изключват взаимно.


Той бе категоричен, че в последните години не е имало пренатягане на коланите, а просто усещането на хората било такова заради кризата: 


„Дефицитите, които допускахме, не бяха пренебрежимо малки. Те бяха близо 5 милиарда кумулативно за последните години, така че не смятам, че сме пренатегнали колана.


Той заключи, че е време „всички да се съсредоточим, да минат спокойно изборите и да се формира едно устойчиво управление, което да гарантира спокойствие за хората, за да могат те с помощта на държавата да развият икономиката, така че да дойдат доходите”.


Представителят на „Движение България на гражданите” Веселин Тодоров отбеляза, че проблемите от последните четири години са в начина на прилагане на мерките за социална защита, за повишаване на заетостта, за защита на младите хора и най-вече за насърчаване на раждаемостта. 


„Абсолютно съвместими едновременно са мерките за подобряване на социалната защита, подобряване на положението на хората в неравностойно положение и запазване стабилността на икономиката и на държавата”, допълни Веселин Тодоров.


От своя страна представителят на “Атака” Димитър Димов запита „Докога ще ги затягаме тези колани?” Според него положението в страната е нетърпимо и по тази причина вдигането на доходите трябва да стане незабавно. 


Димов допълни, че на конференцията на ГЕРБ Борисов е обещал пенсиите и заплатите в България да останат най-ниски в цяла Европа и страната да бъде държава от Шестия свят. В отговор на обвинението представителят на ГЕРБ Владислав Горанов заяви, че „Атака” не може да е тема на ГЕРБ.


„По време на управлението на ГЕРБ не сме имали нито финансова стабилност, нито устойчив икономически растеж. БСП предлага изход от ситуацията. Ние ще предложим конкретни мерки за стимулиране на бизнес климата, увеличаване на производството и постепенно подобряване на живота на хората”, заяви представителят на БСП и настоящ водач на листата на партията в Хасково Драгомир Стойнев.


Той уточни, че БСП предлага в три конкретни сфери структурни промени, като сред тях са пакет от мерки, който да увеличи обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, да се подпомагат учениците за първи клас, цялостно преразглеждане на пенсионната реформа, завръщане на Швейцарското правило с аспект върху старите пенсии от преди реформата на Иван Костов и подпомагане при намирането на първа работа за младежите.


Позицията на Владислав Горанов от ГЕРБ бе, че за голяма част предложените от БСП мерки може да се постигне единодушие. Що се касае до швейцарското правило, Горанов бе категоричен – „само при отчитане на ръста на икономиката и заетостта”.


Според д-р Хасан Адемов от ДПС увеличаването на доходите ще дойде с подобряването на квалификацията на хората.


От своя страна, Радан Кънев от ДСБ подчерта, че монополите и мафията, бюрокрацията и много лошото управление и непрекъснато спадащото ниво на образованието са трите неща, които пречат на доходите и заетостта в България.


Първата част на дебата в студиото на „Здравей, България” гледайте във видеото.