Междувременно, енергийни дружества искат 20% скок на тока

Шефове на ЕРП-та крият парите и имотите си, така те погазиха новите изисквания на Закона за публичност на имуществото на заемащите висши обществени длъжности, станали известни като поправката „Яне Янев”, пише в. „Стандарт”.

 

Нито един от големите мениджъри, които управляват ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО, не е подал в срок имотната си декларация. По време на уличните протести хората роптаеха срещу огромните заплати, които си раздават шефовете в Енергото. Сега те отново остават тайна. От EVN обясниха, че с разрешение на икономическото министерство са се преструктурирали и чакат вписване на новите длъжности в Търговския регистър. От ЧЕЗ нямаха идея защо босът им не е огласил данните. В същото време от декларациите на шефовете в държавните енергийни компании изскочи милионер. Изпълнителният директор на ТЕЦ "Марица-изток 2" Георги Христозов държи в банки 3,5 млн. лева.


ЕРП-тата прехвърлят дейности на свързани с тях фирми за общо 123.44 млн. лв. през 2011 и 2012 г., пише в. „Репортер”. Това става ясно от проверката на Агенцията за държавен финансов контрол за това дали компаниите са спазвали Закона за обществените поръчки. С най-много нарушения е „ЕНЕРГО-ПРО Мрежи“- Варна – цели 10 на стойност 35 400 000 лв., установи Агенцията за държавна финансова инспекция.

 

Междувременно, енергийни дружества искат 20% скок на тока, казва председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова в интервю за в. „Монитор”. По нейни думи централите са поискали увеличение с около 15-20% спрямо сегашната цена. НЕК също е поискала сериозен скок, най-вече на добавката за зелена енергия. Това обаче не означавало, че ДКЕВР ще признае тези искания.

 


Пенсиониран служител от МВР е подал сигнала до Сергей Станишев за подслушване на политици, бизнесмени, магистрати и лидери от протестите чрез сив ван съобщава в. „168 часа”. Това разкриха запознати с разследването по случая, които са убедени, че проверката на Прокуратурата няма да докаже незаконно използване на СРС-та. Източниците на „168 часа” твърдят, че пенсионираният служител, подал сигнала до Станишев, не е бил сред посочените с инициали в папката на соцлидера служители, оперирали с подвижната подслушвателна техника. Въпросният мъж не е бил пенсиониран допълнително и не е бил обиден на предишната власт, а направил разкритията, защото бил възмутен от МВР и това как се използва за партийни цели.

 

Информация по актуалните теми от пресата ще намерите в прегледа на печата в "Здравей, България" във видеото.