В същото време лекарите се радват на бързото възстановяване на момченцето

Зрители звънят в Нова телевизия и във врачанската болница с настоятелното искане да подпомогнат 5-годишното дете, чиито пръстчета на краката бяха ампутирани заради инфекция и гангрена след измръзване на крайниците. Интересуват се от състоянието му и явно вече има шанс на момченцето да се случват и добри неща.


Съдбата на детето трогна много хора. Малтретирано от 2010 г. насам, вързано на терасата, гонено на стълбите, с множество следи от рани по цялото тяло, то стана емблема на нечовешката агресия и необяснимата безотговорност.


„Децата са добри и кротки. Ама тия си правят тук сбирщини по цяла нощ. Говорих с един циганин. Каза, че този, който идваше у тях, пребивал това дете като куче”, разказа съседка на семейството.


Фамилията измолила общинско жилище от кметството уж заради децата, за да ги върнат, след като били отнети през 2010 г., когато същото дете било с телесна повреда и затова имало дело срещу неизвестен извършител.


Така майката и мъжът, с когото живее на съпружески начала, се сдобили с апартамент, делото за насилие било прекратено, а след няколко положителни доклада на социалните служби децата били върнати.


За преките очевидци – съседите, обаче проблемът никога не е преставал да съществува.


Съседи, които са влизали зад черната врата на апартамента, не намират думи за мизерията и мръсотията.


Майката е категорична, както тогава, така и сега, че нараняванията са безобидни и са получени от тесни маратонки. За измръзванията и белезите по цялото тяло не казва нищо. Затова със случая се зае прокуратурата.


Срещу майката е иницирано досъдебно производство за престъпление. Евентуалното наказание предполага лишаване от свобода в размер до три години.


Имайки предвид обаче напредналата й бременност с шесто дете, почти никой не вярва, че законът може да бъде приложен с цялата строгост. 


Възможно ли е отново да се правят опити за връщане на детето в семейството? Последната дума обаче ще има врачанският районен съд, тъй като паралелно с досъдебното производство прокуратурата извършва допълнителни действия по изготвяне на искова молба за отнемане на родителските права.

 

В същото време лекарите се радват на бързото възстановяване на момченцето, чиито показатели вече бавно влизат в норми. Възстановява се и психиката му. Въпреки липсващите пръстчета на краката, то ще може да ходи.


На 12 април или най-късно в понеделник Общината стартира дарителска кампания в полза на детето, в която могат да се включат всички, които вярват в добрия край на тази история.


Репортер: Румяна Попова