Според министъра не се прави всичко възможно за издигането на авторитета на преподавателите

„Тези изпити не се провеждат за първи път и има натрупан опит, но има една приказка – „малките камъчета обръщат колата”, заяви министърът на образованието Николай Милошев за "Здравей, България".

 

Той допълни, че за да се избегне това и за да се изпипат всички подробности по провеждането на изпитите след четвърти и седми клас, както и на матурите, на 10 и 11 април е била проведена среща на всички директори на регионални инспекторати в страната.


Образователният министър подчерта, че са взети всички необходими мерки, за да не се допусне изтичане на информация. 


Комбинациите от въпроси, които могат да се получат, са над 11 милиона. Мисля, че от тази гледна точка не би трябвало да има никакви основания за притеснение. Притесняваме се обаче някъде по училищата да не спре токът, защото това означава да не получат информацията навреме, или някой безсъвестен човек да не каже, че е сложил бомба в училище”, обясни Николай Милошев.


"Децата са нашето бъдеще. Грехота ще бъде, ако някой се опита да попречи на това изпитите да не протекат по най-добрия начин", заяви още министърът.


Колкото до проблема с нивата на различните училища, Николай Милошев обясни, че така е било още по времето, когато той е бил дете.


„Това до известна степен зависи от самите педагогически екипи в училищата. Ако си сложим ръката на сърцето, трябва да кажем, че и държавата, и обществото, и ние като родители невинаги правим всичко възможно, за да издигнем авторитета на учителите и преподавателите до това ниво, че да могат те да работят спокойно”, на мнение е министърът.


Основен проблем пред преподавателите остават учебните програми, които според тях натоварват децата, а учебниците са написани на академичен език.  Димитър Иванов и Георги Даскалов се срещнаха с една директорка на училище, която зрителите познават от риалити форматите на Нова. Това е майката на Панайот от Биг Брадър – Нели Кючукова, чиято страст е учителската професия. 


Какво обясни тя по темата и целия разговор с Николай Милошев по актуалните теми в образованието - гледайте във видеото.