ДКЕВР търси варианти това да не се случи или поскъпването да е минимално

Общо 20% увеличение на тока искат енергийните дружества по цялата верига – производител, пренос, разпределение и доставка. Това стана ясно на заседанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

 

Председателят й Евгения Харитонова заяви, че се търсят варианти да няма поскъпване или то да е минимално.

 

"Комисията ще гледа под лупа всичките разходи, които са представили съответните енергийни дружества”, заяви Харитонова. По думите й по-притеснителен е въпросът за въглищните централи, след като мините поискаха увеличение на цената на въглищата. 

 

„Това е, което може да се отрази по-съществено на цената на тока”, заяви Харитонова.

 

Въпреки че от ДКЕВР не искали да допускат поскъпване на електроенергията, има разходи на дружествата, които не може да не бъдат признати. Сред тези разходи са цените на въглеродните емисии. 

 

Комисията ще прецени много внимателно аргументите на дружествата, за да види кои от тях да уважи. Проблем могат да се окажат и въглищата. 


Движение има и по другите точки - да се предава информацията от зелените централи в реално време, и несъвместимостта на ръководството на някои държавни дружества. Все още тече анализ с цел да се установи дали има някакви нарушения на посочените договори. 

 

От Фотоволтаичната асоциация обясниха, че вероятно става въпрос за договорите на т.нар „Американски тецове” – „Марица” 1 и 3, токът от които фигурира във фактурите ни като невъзстановяеми разходи. По останалите точки също се работи, увери министър Асен Василев. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.