Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” стартира своята предфестивална програма на 11 април

Шестото издание на фестивала „Антистатик”, за което ви информирахме наскоро, стартира своята предфестивална програма на 11 април. Забравяйки всякаква дистанция, тя ще се занимае в дълбочина с танцовите практики и теории в серия от лекции, практически и теоретични ателиета и дискусии. Целта е една - да се преодолеят установените граници в полето на танца, които за съжаление никак не са малко, особено у нас.


Само четири дни преди фестивалното начало, организаторите на "Антистатик" съвместно с Платформа „Нови драматургии” ще представят платформата за танцови практики и теории „Без дистанция” и ще докажат защо "Профилът е важен". Именно това е и мотото, което определя концепцията на програмата на тазгодишното издание на фестивала. Изборът, разбира се, съвсем не е случаен. 


"Профилът е важен" подчертава идеологията на фестивала - от една страна, основната му програма е утвърдена платформа за категорични артистични позиции. Същевременно с това, паралелната образователна програма дава възможност на българските артисти, усвоявайки нови знания и практики, да утвърдят своя личен профил. 


За втора поредна година програмата "Без дистанция" включва лекции, практически и теоретични работни ателиета и дискусии, чиито фокус е насочен върху позиционирането на съвременния танц у нас и по света.  


Сред акцентите в образователната програма е лекцията на композитора Румен Бальозов за огромното значение на ролята на Джон Кейдж – една от фигурите с най-голямо влияние върху пионерите на съвременния танц. Какво е да изнасяш лекция за музикалната композиция на легендарния американски композитор „Лекция върху нищото” и какво е Нищото ще стане ясно на 13 април (събота) от 18.00 ч. в Гьоте-институт. Припомняме ви, че само два дни по-късно, вдъхновена от същата композиция, унгарката Естер Саломон ще постави официалното фестивално начало на „Антистатик” с „Танц за нищото”. 


За първи път у нас ще се проведе синтезиран курс по теория на танца и пърформанса. Водещият Томас Шауп, който е международно признат танцов теоретик и драматургичен консултант, ще проследи развитието на танца в пет тематични модула - „Какво е движение?”, „Движение и звук”, „Движение и пространство”, „Перформативност и тяло”, „Танц и теория”. Всичко това е част от модула Теория/практика на паралелната програма.


Изпробването на нови техники ще бъде възможно в рамките на двата практически класа, които ще бъдат водени от Джи Е Лим и Дани Браун. И двете са част и от основната фестивална програма на „Антистатик”. Първата ще пресрещне в „Суров материал” традиционния корейски танц с личните си разбирания, докато втората ще предизвика българската публика с „най-горещото солово пърформанс-шоу на международната сцена днес”.


Участието в класовете е безплатно, но тъй като местата са ограничени е необходимо предварително записване. Дискусиите също са отворени, като единствено събитията от модула Теория/практика се заплащат и не без причина.   


Повече подробности за достъпа до събитията от „Без дистанция” и акценти от фестивалната и паралелната програма на „Антистатик” ще намерите на официалния сайт на фестивала, както и на сайта на платформа „Нови драматургии”.


Интервюта с участниците в пролетното антистатично събитие, както и с неговите двигатели очаквайте съвсем скоро.


Автор: Миалена Халваджийска