Според бившия вицепремиер заложените в програмата на БСП параметри са изпълними

Разбира се, че бях за масовата приватизация. Тя беше осъществена в повечето източноевропейски страни, беше залегнала в нашите споразумения и преговори с Международния валутен фонд и Световната банка. Припомням и че всички партии в парламента подкрепиха масовата приватизация. Ако пак трябва да взема това решение, бих повторил, това заяви за „Всяка неделя” проф. Румен Гечев – вицепремиер и бивш министър на икономиката в правителството на Жан Виденов, който е на път отново да влезе в политиката.  


Уродливостта се получи от това, че бе променен механизмът на масовата приватизация. Следващото правителство на СДС включи едни хвърчащи хартийки, записки и компенсации от реституцията в механизмите на търговете, което ги опорочи и доведе до инфлация на покупателната способност на боновете”, поясни Гечев. 


Той обаче подчерта, че успешното завършване на кръг на първия кръг на масовата приватизация е изиграло голяма роля за преструктурирането на икономиката на България.


Проф. Гечев бе категоричен, че правителството на Жан Виденов не е имало радикални грешки, които да са довели до радикалната криза от 96-та.


„Ние можехме и трябваше поне с 4-5 месеца да изтеглим приватизацията и масовата, и голямата. Това щеше да доведе до по-добри финансови показатели и ресурси на държавата, за да могат да се омекотят ударите на кризата. Втората грешка беше, че имаше житна криза. Реколтата 95-та година беше слаба, но ние трябваше по-рано да уредим внос на жито през 96-та година”, посочи бившият министър на икономиката. 


„Извинението, че спекулата ни е натиснала – било е скрито житото и т.н., от една страна е вярно, Но от друга, ако ние бяхме осигурили внос на жито малко по-рано, тогава и спекулантите нямаше да имат причина да крият житото” , заяви Румен Гечев.


„Като икономист потвърждавам, че параметрите, които са заложени в програмата на БСП, са изпълними дори и при най-неблагоприятни условия”,  подчерта Гечев.


Според него основният проблем на България е възвръщане на нивото на инвестициите от преди няколко години. 


„През последните няколко години частните инвестиции са намалели с 80%, а чуждите са намалели 6 пъти с 600%. Няма излизане от кризата в стопанската история на света, без да се стимулират инвестициите", изтъкна икономистът.


Целия разговор с проф. Румен Гечев гледайте във видеото.