Просяци гастрольори изкарват стотачка на ден

Търговците на гласове пазарят цели семейства за вота, информира в. „Репортер”. Брокерите дават по 300 лв. на фамилия за гласовете на членовете й. Схемата е най-популярна в районите със смесено население. Информацията бе потвърдена от лидера на "ЕВРОРОМА" Цветелин Кънчев.


„Пролетно почистване” на МВР в парка и метрото и 300 лв. акт за сами деца навън след 22 часа, пише в. „Монитор” на първата си страница. Масови проверки за дрога, лични карти и нарушаване на вечерния час от ученици  извършват служителите от Охранителна полиция към СДВР в столицата. Всяка вечер униформен инспектор стои пред ескалатора, по който пътниците излизат от спирката на метрото „Джеймс Баучер“ в кв. „Лозенец“, и селектира от потока младежи, за да им провери личната карта. Ако спреният за документи е регистриран или воден в районното, понякога следва проверка на раница, за да се провери дали не носи наркотици. Освен в метрото, масови проверки имаше през уикенда и в Борисовата градина, видял репортер на „Монитор“.


Просяци гастрольори изкарват стотачка на ден, пише на първата си страница в. „Телеграф”. По 100 роми на ден окупират кръстовища и подлези в София, за да просят. Само 20 от тях обаче са от столицата. Останалите са гастрольори от други градове като Берковица, Септември, Радомир и Перник. Дневната им надница варира меж ду 20 и 30 лв., но има и дни, в които удрят по стотачка, разкри пред „Телеграф" шефът на Общинска полиция Стефан Стефанов. За да разчувстват повече минувачите, ромки, които нямат деца, вземат под наем срещу 10-20 лева на ден бебета от свои познати и просят с тях.


Една песимистична прогноза на кабинета „Райков” съобщава в. „Преса” - през 2015 ч. се очаква бум на безработицата. Вместо да се оттласне от дъното, икономиката ще се свие с 0,4. Това се вижда от документ на финансовото министерство за основните икономически показатели на страната от  2013 г. до 2016 г. Безработицата ще стигне цели 14%. За сравнение, през 2012 г. нивото й беше 12,3 на сто. Само преди две седмици прогнозата на финансовите експерти бе коренно различна – пикът на безработицата трябваше да бъде тази година и да е 13%, а до 2015 г. да започне да пада. Мрачният сценарий на служебното правителство се основава на очакванията за продължаване на рецесията в Европа, което носи рискове и за нашата страна. План „Б” се появи дни, след като кабинетът на Марин Райков вече ревизира веднъж ключовите показатели в бюджетната прогноза до 2016 г.

 

Информация по актуалните теми от пресата ще намерите в прегледа на печата в "Здравей, България" във видеото.