Началник в СДОТО опитал да трие информация ден след подаването на сигнала

Фрапиращи нарушения в МВР, които са позволили нерегламентирано подслушване и злоупотреба със служебно положение, откри прокуратурата по сигнала, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев в края на март.

 

Проверката сочи, че са липсвали ред и условия за използване на специалните разузнавателни средства, създадени са предпоставки за нерегламентирано подслушване, понякога задачите са давани устно и не се е водел писмен отчет.

 

Тринайсет прокурори са потвърдили 2/3-ти от анонимния сигнал. Трима директори и един началник на отдел са обект на разследване и срещу тях са образувани наказателни производства. А висш служител е опитал да прикрие част от нарушенията.

 

Оказва се, че мистериозният автомобил от сигнала в пощата на Станишев наистина съществува, работел е активно и често - нерегламентирано. Нерядко по документи и пътна книжка се е водел в „покой”, а всъщност кръстосвал улиците. Само през март има разминавания за осем такива дни.

 

„Той би трябвало да бъде в гаража, но всъщност от видеоконтрола се вижда, че е бил някъде из София. Какви задачи е изпълнявал, мога само да гадая”, заяви зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

 

За така наречените тренировъчни мисии, на които излизал автомобилът, пък липсвал регламент.

 

„Една част твърдят, че никога не са излизали на тренировъчни мисии, друга част твърдят, че това е била редовна практика”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Освен това в службата се унищожавала информация без това да бъде вписвано. Някои от задачите пък се поставяли устно на служителите.

 

На този етап ще бъдат наказани трима шефове на дирекцията за "Оперативни технически операции" и един техен подчинен.

 

Най-тежко се е провинил началникът на един от проверяваните отдели Радко Димитров. В деня, в който беше подаден сигнала, той ръчно разглобил част от системата за подслушване. След като не открил търсения харддиск, Димитров се добрал до паролата на системата.

 

„Радко Димитров изтрил всички събрани данни върху картата на системата и е изтрил от операционната система цялата информация”, обясни Сарафов.

 

В лъжа пък е хванат директорът на службата Сергей Кацаров. В писмените си обяснения той посочил, че техниката, която проверявали прокурорите не може да записва глас.

 

„На тези специалисти им бяха необходими 20 минути да установят, че апаратурата записва глас пред прокурорите и хората, които твърдят обратното. Трудно ми е да повярвам в изненадата им, че те сега разбират, че тази апаратура записва глас”, заяви главният прокурор.

 

Другите двама бивши директори - Цветан Иванов и Камен Костов, ще носят отговорност за това, че не са създали ред и регламент за използването на СРС-та.

 

Засега обаче прокуратурата не се наема да говори за вина на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Неговата дейност обаче също ще се проверява.

 

„Обясненията на Цветанов бяха кратки. Каза, че той е представител на политическото ръководство и че по отношение на техническата дейност има други лица”, заяви заместник-градския прокурор Роман Василев.

 

От прокуратурата ще подготвят  препоръки за промени в законите и нормативните уредби. Според Цацаров дирекцията, която се занимава с подслушванията, не трябва да се намира нито в МВР, нито в ДАНС.

 

„Тоягата и микрофона не трябва да бъдат в една и съща ръка”, смяна Цацаров.

 

От МВР обявиха, че заради изнесените от прокуратурата данни е образувано дисциплинарно производство. Временно от постовете си ще бъдат отстранени шефът на специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" - Сергей Кацаров, както и началникът на отдел в дирекцията - Радко Димитров.

 

Бившият вътрешен министър видя в резултатите от проверката своето оневиняване. 

Още по темата гледайте във видеото