Те ще се финансират с 31 млн. лв., които служебното правителство отпусна за насърчаване на заетостта

До края на седмицата Агенцията по заетостта започва приема на заявките на бизнеса и общините за разкриване на нови работни места. По този начин държавата се опитва да се справи с безработицата, като мерките са насочени най-вече към младите и трайно безработните. Новите работни места ще бъдат финансирани с 31 милиона лева, които служебното правителство отпусна за насърчаване на заетостта. 

 

В следващите месеци трябва да бъдат разкрити около 16 000 работни места. Шанс за реализация получават хората с увреждания, за които заявките от работодателите вече са постъпили. До 18 април пък от Агенцията по заетостта обещават, че ще започне кандидатсването по всички останали мерки за насърчаване на заетостта. От тази дата работодателите имат 7 календарни дни за подаване на документи, а експертите от бюрата по труда ще се произнесат в двудневен срок.


Според нуждите на работодателите, бюрата по труда ще пращат хора, които са регистрирани при тях. Шанс за реализация ще получат и безработните младежи до 29 години. Фирмите ще могат да наемат хората, които са загубили работата си при закриване на предприятия. Шанс ще има и за безработните родителите на деца до 5-годишна възраст.


До края на месеца общините ще кандидатстват по схемата „От социални помощи към заетост”. За нея държавата е отделила най-голяма част от парите. 12 милиона ще отидат за разкриване на 7 500 работни места за продължително безработните и хората на социални помощи.


През май се очаква да стане ясно колко свободни места ще има по програма „Старт на кариерата”. Тя  дава възможност на висшисти до 29 години да стажуват в държавната администрация. 


Повече по темата гледайте във видеото.