Развитието с фрапиращите нарушения в МВР е в ръцете на Прокуратурата, заяви министърът

Подобен род сигнали и ситуации се отиграват със средствата на правовата държава. Въпросът е как властите реагират на подобен род феномени. Реакцията на Прокуратурата беше в рамките и по правилата на правото на закона.


Това заяви правосъдният министър Драгомир Йорданов за „Здравей, България” по повод фрапиращите нарушения в МВР, които са позволили нерегламентирано подслушване и злоупотреба със служебно положение.


Развитието оттук нататък е в ръцете на Прокуратурата, доколкото са образувани досъдебни производства срещу конкретни длъжностни лица. Аз лично бих оставил компетентните органи да свършат своята част от работата”, допълни министърът от служебното правителство. 


Той отказа да коментира дали проверката трябва да се разшири и към други служби, които може би имат същите възможности за подслушване и следене.


По думите на министър Йорданов една от критиките към българската правна система е въпросът за степента на ефективност на съдебния контрол при разрешаване на специални доказателствени средства. 


Колкото до това как гражданите могат да си върнат отново доверието в съдебната система, министърът обясни, че това опира до поведението на съдебната система и до степента на познаване на съдебната система от страна на обществото. 


„Нека не забравяме, че основната мисия на съдебната власт е да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, в тази последователност. Недоверието се преодолява с познание и диалог. Бързи и спешни мерки сега създават усещането за паника. Ролята на служебния министър е да движи тези процеси, които са започнати и могат примерно да бъдат завършени до края на годината. Един от тези процеси е въвеждането на електронното правосъдие”, каза още министърът.  


Във връзка с предполагаемия атентат в Бостън правосъдният министър коментира, че „няма напълно сигурни места по света”.


„Разбира се, нашите симпатии и нашето съчувствие са изцяло с пострадалите, с жертвите и с техните близки и семейства”, допълни Драгомир Йорданов. 


Целия разговор с министъра гледайте във видеото.