Очертават се импровизации върху брейкбийт, изкривени вокали, UK BASS music, дъб, джаз и много антистатика

Музиката е възникнала като средство за доставяне на удоволствие, като нещо, което носи положителна емоция и щастие. По-късно се разбира нейната въздействаща сила и се използва и за обреди и ритуали, а впоследствие се превръща и в изкуство. Изкуство е, защото вече не действа само еднопосочно, а е намерила място в най-различни области. Един голям дял е филмовата и театрална музика. Тя трябва да подпомага да се изразяват всякакви чувства и душевни състояния – тъга, щастие, гняв, страх, обич, спокойствие, очакване и още много други. Изкуство е да успяваш да го правиш чрез звуци. Това е един огромен океан, в който ти трябва да може да плаваш много бързо. 


Емилиян Гацов или по-известен в професионалната сфера и сред приятели като Елби, се справя доста умело с това начинание. Не са много хората, които обръщат внимание на силата на музиката, затова задачата на Елби не е никак лека. Но ако не всички обръщат внимание на неговия труд, то той внимателно подбира своите звуци, за да въздейства неусетно на емоциите ви.


Дали виртуозно ще използва пиано, дали природни звуци и пойни птички, индустриални елементи или джазови инструментали, музиката на Елби намира своето място във всякакви театрални постановки. Творенията му са многопластови и трябва да се почувстват, но за да е пълно въздействието, най-добре е да се преживее лично и то на някое живо събитие. Така ще се уверите как Елби придава завършек на представленията, които озвучава.

 

Такава възможност ще имате по-скоро, отколкото очаквате. Още на 16 април, вторник, в 21.30 ч. организаторите на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” ви канят на безплатно парти в столичния клуб “MAZE”.


Досега Елби е присъствал в не едно издание на „Антистатик”, макар и невидимо като композитор и саунд дизайнер. Този път той няма да композира театрална музика, а ще пуска и импровизира върху брейкбийт, парчета с изкривени вокали, насечени фрази и експлицитната употреба на шепа определени думи. 

 

За по-пълното потапяне в океана на музиката и танца, зад пулта ще застане и Станислав Гендиев - Genda. Като професионален танцьор и хореограф, той развива собствен стил, в който чрез подбрани минималистични движения на тялото рисува аналогии с природни и социални процеси. Тази естетика следва и в подхода си към музиката – и в нея той се концентрира върху развитието на една проста идея и нейната деконструкция. Черпи вдъхновение от UK BASS music, дъб, брейкбийт, джаз. В композициите си съчетава набор от семпли, записани сигнали от виртуални и аналогови машини, както и набор от полеви записани звуци.


Какъв ще бъде резултатът от всичко това – ще разберем довечера.


Автор: Павел Видеков