Причината е, че проблемът в сферата е начинът на управление на средствата

„Парите в здравеопазването се покачват през годините. Проблемът е в управлението им, а не в количеството. Според мен системата може да поеме неограничено количество пари”, каза в „Здравей, България” д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването. Той допълни, че при сегашното състояние това няма да повиши качеството. 

 

По думите му реформата в здравеопазването не се случва, защото хората и работещите в тях не могат да бъдат убедени, че има лечебни заведения, които трябва да бъдат затворени. „Едно преструктуриране на болничната помощ в страната неминуемо трябва да мине през затваряне на болници”, добави той. Според него едва ли ще се намери някой толкова смел, за да го направи. 

 

В оставащото време на служебното правителство не можем да направим нищо генерално”, каза д-р Ненков. По думите му важното е да не бъдат напрегнати лекарите и шефовете на болниците. 

 

На въпрос трябва ли да се либерализира забраната за пушене, Ненков отговори, че той е непушач и ако зависи от него, ще направи така, че да забрани цигарите като вид забавление

 

Един от големите проблем е изтичането на кадри. На въпрос мислил ли е да напусне страната, той отговори, че се е замислял, но не е бил достатъчно инициативен."Тук му харесва", каза зам.-министърът на здравеопазването.

 

Какво споредели още д-р Мирослав Ненков гледайте във видеото.