Те творят с въображението си, а съвсем скоро се класираха сред шестте финалисти на европейски фест

С музиката си те изразяват онова, което ги вълнува – любов, мир, свобода, природа... Творят с въображението си и придават на регето универсална вибрация. Песните им могат да са сладка подправка към разходката ти в парка, да освежават съзнанието ти, докато съзерцаваш слънцето на плажа, да са топлината в дланите на влюбена двойка... Roots Rocket носят музиката на щастливите хора. Където и да си, вземи слушалките и ги послушай...

 

Може ли да се каже, че България се превръща в нещо като европейска точка за реге и рага културата? 

Jahmmi Youth: Миналата и тази година имах възможността да разгледам обстановката в Европа, тъй като вече имах две европейски турнета със сестра ми - Bibi Youth, забелязвам, че определено като качествени изпълнители на глава от населението в България сме най-много. Повечето от европейските реге изпълнители пеят на родните си езици и това естествено ги ограничава и ги прави не толкова достъпни. Тук в последните години има доста реге и денсхол (рага) партита, а идват и много гости. Почти не минава седмица без реге или денсхол парти.

 

Zafayah: Бих добавил, че реге музиката популяризира българската култура дори отвъд пределите на Европа - през февруари и март бях на турне в Азия, като работих с промоутъри, които преди това бяха канили артисти като Ziggi Recado, Snoop Dogg, Sean Paul, Million Stylez и др. Парчетата ни се въртят в клубове и радиостанции по целия свят и може би най-малко в България. Тази култура съществува тук благодарение на неимоверните усилия на всички замесени артисти, диджеи и фенове. Но за да се превърне България в истинска "европейска точка за реге култура", имаме нужда от подкрепата на големите фестивали, рекламодатели и медии. Реге музиката в момента е една от най-слушаните в световен мащаб. Но нещата в България остават само на клубно ниво.

 

Победихте колегите си от Турция и Полша на полуфинала на Rototom Reggae Contest 2013 – Europe.  С какво сте по-добри от тях?

Деян Илиев (барабанист): С това, че свирихме парчетата си през призмата на нашето въображение. Честно казано, и двете останали групи звучаха много професионално и в собствените си държави са много по-известни, отколкото ние в нашата. Това, което ни каза единият от журито, беше, че стилът и текстовете ни са оригинални.

 

С какво послание успявате да стигнете до сърцата на музикалните фенове?

Zafayah: Повечето текстове в реге музиката адресират социалната несправедливост, екологичните проблеми и духовното обедняване на човека. Не на последно място е и темата за любовта. Много хора на различни възрасти се чувстват съпричастни към тези теми. Не се считаме обаче за някакъв морален коректив, а просто изразяваме в музикална форма това, което ни вълнува.

 

Предстои финалният тур на състезанието в Цюрих. Кога точно трябва да ви стискаме палци?

Jahmmi Youth: Финалът е на 25 май като и преди това се очаква да имаме още участия с групата на път за там. Вече ни потвърдиха и участието на най-големия реге фест в Словакия.

 

Как ще успеете за половин час да убедите всички, че сте най-добрата европейска банда на конкурса?

Jahmmi Youth: С много предварителна подготовка, която тече в момента и просто ще бъдем себе си. Ще им покажем какъв е звукът на Roots Rocket.

 

Zafayah: Ние сме там предимно заради нас самите, за да предизвикаме себе си, както и да представим музиката си пред още хора. Всички групи, които са достигнали до финала, са печеливши и ние вече го усещаме, тъй като интересът към музиката ни след участието ни в Прага е доста засилен.

 

Кога да очакваме следващото ви видео и какво ще видим в него?

Sen I: Подготвяме няколко нови и доста различни като звучене и визия клипове за новия сезон. Единият от тях ще бъде изпълнен с лятното парти настроение на Roots Rocket... Нашето предложение за един по-цветен свят, изпълнен с хора, споделящи слънчевата реге вибрация и свободни от роботизираното ежедневие, което системата се опитва да ни наложи.

 

Кой ви помага с идеите за клиповете?

Sen I: Всички излезли клипове до момента са наша собствена продукция, реализирани с минимални бюджети, но с ценната подкрепа от приятели, съмишленици и същевременно много добри професионалисти. Изграждането на визия към музиката ни е плод на колективна работа и макар основната част от сценария и режисурата да са мое дело, всички артисти и изпълнители споделят своите идеи и виждания, което оказва положително влияние върху крайния резултат. Благодарности и голям респект за нашите приятели от Astro Kit, операторите Симеон Кермекчиев, Александър Антонов, Пламен Желязков (Фламбо), който е и оригиналният басист на Root Souljah и Roots Rocket, Павел Пенев, монтажиста Петър Минов, Top Artists, Адриана Янкулова и нейния екип и за всички, които са дали своя принос за реализирането на видеоклиповете на Roots Rocket Label.

 

Кое е най-доброто място за слушане на реге? Там, където музиката се чувства с цялата сетивност?

 

Sen I: Регето е музика с универсална вибрация и разнообразна тематика, което го прави подходящо за open-air парти, всеки чист плаж и морски кът, малък и голям клуб, сватба, банкет и празник, за колата, медитация със слушалки, в града или планината и практически навсякъде, по всяко време.

 

Zafayah: Най-доброто място за слушане на реге е на живо. Опитът ни показва, че много хора стават фенове на тази музика именно след първия реге концерт, който посетят.

 

Реге културата носи послание за любов, мир и хармония. Смятате ли, че е възможен един свят без войни и омраза?

Да, възможен е, но предпоставка за това е честното и умерено използване на природните ресурси, както и забравянето на думите алчност, расизъм и т.н... Легендарният член на The Wailers - Peter Tosh пее: “I don't want your peace until there is equal rights and justice!” ("Не искам мир, докато няма равни права и правосъдие!")

 

Какво се пее в някое от най-любимите ви парчета? Сподедете стих с потребителите на NovaNews.bg. 

 

Zafayah: Част от едно ново мое парче, над което работим в момента с групата:

 

Where is the truth, where is the right answer?
Everything we've got but we still feel the hunger
Nothing's really wrong but we can't remove the anger
What is it that makes a man pull the trigger? 
Why are the leaders of the world such warmongers?
One guy pays the ticket, another one is the passenger
Why give a damn about the poor sufferer?
Who brings the money and who's the treasurer?

 

Къде е истината, къде се крие правилният отговор?
Имаме си всичко, но все пак чувстваме глада...
Макар нещата да са наред, не можем да премахнем гнева...
Какво е това, което кара някой да дръпне спусъка?
Защо световните лидери са такива войнолюбци?
Един купува билета, а друг се вози.
Защо да ти пука за бедния страдалец?!
Кой е този, който носи парите, и кой е ковчежникът?!

 

Автор: Галя Станева