Според Атанас Атанасов това няма да реши въпроса с престъпността и ще ни върне във феодализма

„Предвиждаме референдум за връщането на смъртното наказание”, съобщи в студиото на „Здравей, България” Явор Нотев от „Атака”.

 

Атанас Атанасов от ДСБ се възмути от това изказване и заяви, че това не решава въпроса с престъпността. „Това е популизъм”, каза той и допълни, че този въпрос ни връща във феодализма. „Господ дава живот и никой не може да го отнеме”, коментира още Атанасов.

 

На въпрос на водещия трябва ли да отпадне доживотния затвор без право на замяна, каквото предложение имаше, Михаил Миков от БСП каза, че това е екстравагантно говорене от страна на вицепрезидента.

 

Да се върне смъртното наказание е абсурдно”, смята Миков.

 

„Не е нормално да остане това наказание доживотен затвор, без право на замяна. Целта на наказанието е да има превенция, да има превъзпитание”, смята Димитър Лазаров от ГЕРБ. Ток добави, че на този етап не е за промяна на това наказание.

 

„У нас законът не се прилага еднакво за всички”, смята Атанасов. По думите му има много тежки престъпления, по които има доказателства, а не се започват разследвания. „Има нужда от реформи. Прокуратурата работи като част от изпълнителната власт, а тя трябва да е независима, смята той. Според него дългият престой по затворите не води до нищо добро.

 

„Какъвто и закон да приемете, ако той не се прилага справедливо, какво значение има. Няма справедливост”, каза от своя страна Нено Димов от „Движение България на гражданите”.

 

На въпрос какво ни липсва, за да се спре организираната престъпност, Миков каза, че ни липсва представа какви са целите пред България. „Трафикът на жени се е увеличил с 20%. Това е шамар за страната ни. Ние сме поставени на едно ниво с нигерийските престъпници. Затова и не се позволява на България да влезе в Шенген”, добави той.

 

„Едно от решенията е извеждане на Цветан Цветанов от политиката. Той не само е злоупотребявал с подслушванията, а и ежедневно пълнеше вестниците с класифицирана информация. Хората са нарушавали правилата, защото им е наредено”, смята Атанасов.

 

Според Димов от подслушването няма полза и това се е видяло. „ГЕРБ е гнездо на калинки. Трябва да ги напръскаме, за да изчезнат”, каза той.

 

Цялата дискусия с гостите с студиото гледайте във видеото.