Тази годна културното министерство е заделило половин милион лева за реставрация на някои от рушащите се къщи

21 от възрожденските къщи в Стария град в Пловдив, които са обявени за паметници на културата, са застрашени от самосрутване. Още 33 старинни къщи трябва спешно да се реставрират, а други 19 изискват частичен ремонт. Стряскащата картина е констатирана проверката, която приключи в културно-историческия резерват.

 

Най-опасната възрожденска къща в Стария град е построена преди 150 години. Сградата е известна като "жълтото училище". Всъщност това е  първото българско училище, построено на територията на Пловдив. Сега в него се помещава част от Музикалната академия.

 

Една трета от студентите на академията минават по няколко пъти на ден оттук. Повечето признават, че влизат да учат вътре със страх.

 

Опасната сграда е държавна собственост на Министерството на културата, което от години не може да задели средства за ремонта й. Не по-различно изглеждат и част от възрожденските къщи, които се стопанисват от Общината. За разлика от културното министерство местната власт тази година е заделила половин милион лева за реставрация на някои от рушащите се къщи.

 

Кирил Балабанов вече 48 години живее в Стария град на Пловдив. Не помни досега да е имало подобна разруха на къщи, каквато в момента се вижда по калдъръмените улици.

 

Кирил признава, че във време на криза трудно успява да задели средства за по-сериозен ремонт на къщата си, но въпреки това се старе външният й вид да изглежда добре. На собствениците, чиито имоти се рушат, Общината е изпратила предписания.

 

Така досега няма нито един глобен собственик на рушащ се имот в Стария град за това, че къщата му може да се срути и дори да убие човек, ако минава покрай нея.

 

Репортер: Благой Бекриев