Средно ще платим към 135 лв., колкото и миналата година

От понеделник топлинните счетоводители тръгват по домовете ни, за да засекат показанията на топломерите. След като отчетат показанията, ще започне и изготвянето на изравнителните сметки. Не трябва да очакваме неприятни изненади от фактурите - поне засега, такава е прогнозата на асоциацията на топлинните счетоводители. Според предварителните данни най-вероятно изравнителните ни сметки ще са близки с тези, които получихме миналата година. Т.е. средната сметка ще е 135 лева.

 

В крайна сметка обаче всичко зависи от това колко енергия сме заявили и колко всъщност сме изразходвали. Ако сме заявили нулево потребление, а сме пускали радиаторите, логично - трябва да се приготвим за доста по-сериозна сума. Защото през зимните месеци, на практика, съседите ни са плащали за това на нас да ни е топло. И сега ще трябва да се разплатим.

 

Топлинните счетоводители отбелязват, че няма промяна в нормативната уредба тази година, т.е. не се очаква различен начин на изчисляване или изготвяне на сметките. Няма промяна в закона, в наредбата. Цената за последния отоплителен сезон се промени 4 пъти, но не се задават шокове или лоши изненади при изготвянето на изравнителните сметки.

 

Обикновено има две дати за отчет, като на една от тях, посещението трябва да е привечер, за удобство на клиентите. След домашната визита ще трябва да получим сметките до 5 юли в София, като разбира се и преди това ще има изготвени сметки. И от 5 юли ще започне да тече срок за рекламация.

 

Какво правим, ако не сме доволни от сметката си?

 

Клиентът трябва да се свърже с фирмата за дялово разпределение – писмено, чрез имейл, телефон... Трябва да бъде активната страна и да каже какви са неговите несъгласия. Ако е техническа неточност, тя трябва да се отстрани, но на база опит в последните години, най-честите случаи са за неотчетени потребители.

 

Ето защо е важно да намерим време за топлинните счетоводители и да ги пуснем да отчетат данните ни. Това  струва по 4 лева на топломер и 2 лева на партида. А колкото повече хора не отворят вратите си за отчета, толкова по-неточни ще са изравнителните сметки. Всеки неотчетен потребител и изготвена сметка на сграда след това води до нов отчет и нова сметка. Понякога 3-4 пъти. А от опит топлинните счетоводители знаят, че клиентите винаги са най-доволни от първата сметка.

 

Днес и в Пловдив беше сложен официалният край на отоплителния сезон. Във Варна пък обявиха, че готвят ново, интересно предложение за клиентите си. Идеята е варненци да могат да плащат за парно и топла вода фиксирана сума всеки месец. В зависимост от това колко е голямо жилището им. На квадратен метър цената е 80 стотинки.

 

Повече по темата ще научите от видеото.