"Министърът така е решил", коментира пред Нова ТВ отстраненият Валентин Николов

„Министърът така е решил. Няма лошо, той провежда политиката на Министерския съвет”, каза специално за Нова телевизия Валентин Николов, който по-рано днес бе уволнен от поста изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”. 

 

Уволнението на Николов идва след направена проверка от Инспектората на Министерския съвет, при която бяха открити нарушения в сключвани договори за обществени поръчки.

 

В този доклад на Министерския съвет никъде, по никакъв начин не пише, че е виновен Валентин Николов, подчерта самият той. 

 

По думите му докладът обхваща доста голям период от време –трима изпълнителни директори. 

 

„Този доклад е с гриф „поверително”, няма как да го коментирам, но примерно - там разбрах, че е имало обществена поръчка, която е спечелена на три пъти по-голяма цена от фирма, която е дала три пъти по-висока цена. Но това е направено 2011, така че аз нямам вина за това нещо”, допълни Николов. 

 

Според него централата е в много добро финансово състояние, с печалба за първото тримесечие над 45 милиона лева. 

 

Самият Николов е помолил вече бившия енергиен министър – Делян Добрев, за проверка в централата. 

 

На въпрос притеснява ли се, че прокуратурата ще се поинтересува от него, Валентин Николов отговори: „Не, категорично. Аз съм я предизвикал тази проверка, за какво да се притеснявам?”

 

Николов отказа да коментира какво го е накарало да поиска проверката и дали се съмнява в предшествениците си. Затова попитахме и тях. Преди Валентин Николов, на шефското място в централата седи Александър Николов. 

 

„Аз съм с чиста съвест. От 1986 съм започнал да работя в централата и съвестта ми е чиста от тогава досега”, заяви Александър Николов. И той обаче отказа да коментира човека преди него – Костадин Димитров.

 

И Александър Николов отказа да коментира човека преди него – Костадин Димитров. Той не беше открит за коментар.