Най-голямата стажантска програма – към европейската комисия, ще е отворена от 15 юли до 31 август

До 2 500 лева на месец – такава заплата предлагат от Европейския съюз за стаж в някоя от европейските институции. На такъв доход могат да разчитат обаче единствено желаещите със завършено висше образование. За всички останали вратите на европейската администрация остават отворени – но без пари.

 

Бъдеще в Европа – това е целта на студентите Гергана и Недялко. Въпреки че все още следват, желанието за стаж в някоя от европейските институции е вече налице. 

 

„За всеки млад човек това е една идеална възможност да започне професионална реализация", смята Гергана Ангелова.

 

„Интересуват ме възможностите не само за стаж, но и за работа”, каза студентът Недялко Недялков.

 

Недялко и Гергана обаче първо трябва да завършат, защото платените стажове в европейските институции изискват минимум бакалавърска диплома. Другото задължително условие е владеене на един от трите европейски езика – английски, немски или френски. Възможност да заминат съществува и сега, но без заплащане.

 

До края на месеца желаещите могат да кандидатстват за платен стаж към съда на Европейския съюз и европейския омбудсман. До 15 май пък е приема на документи в европейския парламент. Най-голямата стажантска програма – тази към европейската комисия, ще е отворена от 15 юли до 31 август