От компанията допускали редица нарушения в измерването на горивата

Агенция "Митници" отне лиценз на компанията „Лукойл” - България. Става въпрос за разрешителното на компанията за данъчния склад -  Илиянци. 

 

Според митничарите, от „Лукойл” са заобикаляли уредите, които измерват горивата. От този склад фирмата прави доставките си за Южна България. 

 

През октомври 2012 година Агенция „Митници” разпореди промени, с които нареди монтиране на допълнителни измервателни системи по протежение на продуктопровода на нефтената компания. В разпоредбата е предвидено новите уреди да заработят в срок от 6 месеца и да засегнат общо 6 данъчни склада, включително този в Илиянци. 

 

Както става ясно след писмото на директора на Агенцията с днешна дата, митниците са извършили  проверки на място, в които са открили редица нарушения, включително и средства за заобикаляне на новомонтираните измервателни уреди. Затова лицензът на компанията е отнет. 

 

В писмо  до медиите „Лукойл” окачестви действията на ръководството на митниците като "административен произвол".  От компанията посочват като доказателство своя кореспонденция с Митниците, в която са предложили график за включване на новите измервателни уреди. 

 

За склада в Илиянци предложеният срок е до 29-30 април, т.е. след седмица. От нефтопреработвателното предприятие твърдят, че митничарите не се отговорили на нито едно тяхно писмо.

 

Това не е първият конфликт между Агенция „Митници” и „Лукойл”. През лятото на 2011 година работата на рафинерията беше блокирана за няколко дни. 

 

Тогава шефът на митниците Ваньо Танов отне лиценза на „Лукойл България” отново заради липсата на уреди, които отчитат, какви суровини влизат в завода, колко горива се произвеждат и съответно какви количества напускат завода. Това е единствения начин да се гарантира, че различните производители на акцизни стоки си плащат реално акциза.

 

 През 2011 година Танов отне лиценза на "Лукойл България" като данъчен склад, но след съдебно решение разрешението за работа беше върнато. Тогава от компанията обвиниха Агенция „Митници” в тенденциозност.