Това обяви в студиото на „Здравей, България” д-р Диана Чинарска – член на УС на БЛС

От летните месеци натам не очакваме нищо добро от финансова гледна точка за талоните за направление. Това обяви в студиото на „Здравей, България” д-р Диана Чинарска – член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

 

Повод за изказването й бе 10%-ното намаление на  направленията от началото на годината. „Впоследствие се даде възможност да се коригират с 10%, но така или иначе, те не могат да достигнат онзи обем, който бяха в сравнение с миналата година”, поясни тя.


„Сега са ни дали да превишаваме ресурс от 10%, без да връщаме. 15 на сто може да превишим, но трябва да върнем. И тези 10, за които отстъпиха под наш натиск, най-вероятно ще бъдат прибрани от юни”, допълни още тя.


Раздаваме направленията много внимателно. Там, където може, отказваме на пациента или ги отклоняваме, както се случи първото тримесечие. И сега почти всички са си изчерпали направленията за април”, каза още Чинарска. Според нея лекарите трябва да седнат на масата на преговорите заедно с пациентските организации и да се разберат по този въпрос.


Тя обясни, че от БЛС имат право да направят мониторинг на разхода на тези средства и за целта са подали две писма до НЗОК. „До момента нямаме никакъв отговор”, заключи Чинарска.


Целия разговор гледайте във видеото.