Те подлежат на глоба в размер от 20 до 150 лева

Над 90 хиляди българи може да не успеят да гласуват на предстоящите избори. Причината е, че са с изтекли лични карти. От МВР уточниха, че понякога хората дори не забелязват, че документите им не са валидни. 

 

Българите с невалидни лични карти са колкото населението на град като Шумен. Те могат да попаднат в неприятна ситуация.

 

"Когато отидат в банка да си изтеглят пари, се установява, че картата е невалидна, на тях им трябват много бързо пари и вместо да си издадат с обикновена услуга, която е 18 лева, им се налага експресна услуга, която е 80 лева", коментира Мария Костадинова, директор "Български документи за самоличност".

 

Така картата може да ни излезе солено, особено щом добавим и глобата, че не сме я подновили, която е в размер от 20 до 150 лева. Колкото повече се бавим, толкова повече ще трябва да платим.

 

„Трябва да се знае, че до един месец след изтичане на личната карта, гражданите са задължени да си подадат заявление за издаване на нова лична карта", добави още Костадинова.

 

Без лична карта няма да можем да гласуваме на предстоящите избори. Затова възможностите ни са две. Едната веднага да си подадем документите, за да са готови до 12 май.

 

„Ако отидат 2 дни преди изборите, за да не плащат експресна такса, на гражданина му се приема заявление, след което му се издава удостоверение за изтекла лична карта", каза Мария Костадинова.

 

Въведена е и нова услуга, която ще ни спести парите за превод по банков път. Така вече можем да платим таксата за лични документи на един от 123-те пос-терминали в районните управления в цялата страна без  допълнителни такси. За целта обаче трябва да имате дебитна или кредитна карта. Ако искате да внесете парите в брой, ще трябва да използвате стария метод, с банковите такси. 

 

Сега е идеалния момент да си изкарате личната карта, просто защото няма опашки