В книгите не се съдържа всичко, нужно на човека, но има много други неща, заради които си заслужава да не ги пренебрегваме

Четенето е умение прекрасно, но още по-прекрасно е неговото практикуване. Според една от последните статистики обаче това занимание крие много рискове за здравето и благосъстоянието на духа и тялото

 

По тази причина над 50% от българите, участвали в проучването, са направили едно добро дело за себесъхранението си и за 366 дни през 2012 г. не са прочели нито една книга. Тези пък, които са рискували, са го направили умерено – похарчили са средно 12 лв. за книги. Така най-накрая се оборва убеденото вярване, че четенето е едно от най-важните неща на този свят и е твърде фетишизирано.

 

Усмихнете се :) Числата по-горе са съвсем реални, за разлика от рисковете. Животът не е само четене. Без него Земята няма да спре да се върти, а щастието и физическото оцеляване ще са все така - под въпрос. В книгите не се съдържа всичко, нужно на човека. От друга страна, съществува и реален риск от прекалено вглъбяване в тях и така да стане, че „години да четеш за чуждия живот на някой чужд, а твоят, никому ненужен, да мине глух и пуст”.


В книгите обаче има едно опиянение, има истории, които чакат да бъдат преживени, аромати от далечни страни, познати копнежи на непознати, трепети, които търсят кожата, под която да влязат и да я накарат да настръхне... В книгите има толкова много! Как можем да ги оставим недокоснати или с непрочетени финали? 


И още – книгата може да бъде катализатор за нови срещи, разговори и познанства през всеки ден. Това не е случайно – прочетените книги създават един ореол над нас, който става все по-видим с нарастването на броя прочетени страници и тяхното осмисляне. Четящите хора действат като малки магнити за останалите, те привличат със своята харизма, богат речник, възможност във всеки един момент да споделят вълнуваща история, подходящ цитат, вдъхновяваща фраза или просто да използват думи, успешно заобикаляйки клишетата. 


В този ред на мисли, от тези хора винаги има какво да научиш, рядко ти е скучно и честото общуване с тях със сигурност ще те остави с усещането, че си прочел поне няколко книги без дори да си се докосвал до тях. И това изобщо не е малко, защото разговорите за книги не са нещо по-малоценно от четенето на книги. Сами по себе си те са част от грамотността. 


И за финал – да си невеж в епоха, когато достъпът до информация е слабо ограничен, библиотеки и Wi-Fi интернет дебнат от всякъде, представлява доброволно отричане от един от най-скъпоценните ресурси - знанието. Затова, без това да звучи назидателно, бъдете любопитни и се информирайте, но същевременно с това не забравяйте да подбирате каналите си за информация. Възползвайте се от способността си да четете и не забравяйте малко от малко да спазвате читателска хигиена, защото животът е „твърде кратък за лошите книги”.


И между другото, днес е Международният ден на книгата и авторското право - подходящ повод да си купите нова книга и да бъдете от онези, които ще са прочели със сигурност поне една книга през 2013 г.

 

Автор: Миалена Халваджийска