Луксозни хотели разполагат с огромни библиотеки за своите гости

Престоят в хотела е време, което може да използваме за нещата, които ни харесват най-много. Например - да пътуваме,… докато четем.

Някои от хотелите са направили от книгата своето второ призвание. Един от най-познатите случаи е Hotel Library в центъра на Манхатън, който успешно съчетава концепцията на хотел с библиотека.

Хотелът разполага с 6000 книги, разпръснати във всички негови ъгълчета, както в стаите, така и в останалите общи помещения, рецепцията и други. Това от своя страна позволява на клиентите да четат навсякъде, без да се съобразяват дали се намират в хотелската стая, или в ресторанта, например.

Всяка една от стаите разполага с между 25 и 100 книги върху специфична тематика, зависеща от категорията на съответния апартамент.

В апартаментите за литература могат да се намерят книги с поезия, класическа и еротична литература. Между темите, които могат да се прочетат в стаите за математика и наука са интересни разработки в областта на астрономията и ботаниката. Например, в апартамент №14 гостите могат да открият „Градината на поезията” – парник, превърнат във всекидневна с ъглова тераса на тавана, както и „Скривалището на писателя”, хол с махагонови панели, камина и огромно количество книги.

Това обаче не е единственият хотел в света, предлагащ на гостите си удобството да четат на воля, необезпокоявани по време на престоя си.

Друг луксозен хотел с подобни удоволствия е „La Mamounia”, намиращ се в Маракеш и смятан за един от най-добрите в света. Всичко в него е изискано, луксозно и елегантно. Намира се в сърцето на града и съчетава мароканската традиция със съвременния лукс. Нещо повече, разполага с прекрасен парк от осем хектара, заобиколен от каменни стени от XII век. Библиотеката се намира на първия етаж и е добре декорирана. Голяма част от книгите са на френски. Разполага и с фотогалерия с портрети на местни писатели.

Подобен лукс може да се намери и в „Taj Falaknuma Palace”, в Хайдерабад, Индия, чиято библиотека е копие на онази в двореца Уиндзор и разполага с почти 6000 книги. Между експонатите има книги на английски, персийски, както и колекция от корани от Индия – първи издания, енциклопедии, книги по изкуство и история.

Ще завършим с една по-скромна библиотека в хотел „Gran hotel Conde Duque” в Мадрид. Интересното в него е, че библиотеката в него е направена от забравени книги от гостите на хотела. В началото те били малко и се събирали в една витрина, но с годините се увеличили и трябвало да заемат по-специфично пространство. Сега т.нар. „La Olvidotecа” побира повече от 500 тома.

Превод: Анелия Тодорова